De aanleg van een kunstgrasveld op de sportsite Wereldakker in Hoogstraten startte al een tweetal maanden geleden. 

De aanleg van een kunstgrasveld op de sportsite Wereldakker in Hoogstraten startte al een tweetal maanden geleden. © ram

Kempense sportprojecten krijgen financiële injectie van 1,67 miljoen

Hoogstraten, Dessel, Geel, Meerhout -

De uitbouw van de sportinfrastructuur in Hoogstraten, Dessel, Meerhout en Geel kan rekenen op in totaal 1,67 miljoen euro aan ondersteuning van Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA). Zo ontvangt de stad Hoogstraten ruim 683.000 euro voor de uitbouw van de sportsite Wereldakker met een kunstgrasveld en atletiekpiste.

Bart Van den Langenbergh

Veertien bovenlokale sportinfrastructuurprojecten in de hele provincie Antwerpen krijgen in totaal 7,6 miljoen euro van de Vlaamse overheid via Sportspurt. Met dat project investeert Vlaanderen deze regeerperiode 95 miljoen euro in nieuwe sportinfrastructuur. Via een eerste oproep deelde de overheid 30 miljoen euro uit. Vlaams minister van Sport Ben Weyts reserveert van dat budget 1,67 miljoen euro voor vier Kempense sportprojecten. Het gaat om de uitbouw van het gemeentelijk sportcentrum in Meerhout (237.793 euro), de realisatie van het sportpark Wereldakker in Hoogstraten (683.082 euro), de bouw van een gymhal in Dessel (597.584 euro) en de uitbouw van de sportsite De Leunen in Geel (161.212 euro).

Gymhal en kunstgrasveld

De stad Hoogstraten ontving eerder al ongeveer 500.000 euro van de Vlaamse regering en van het provinciebestuur voor de bouw van een nieuwe gymhal op de site Wereldakker achter het Klein Seminarie. Voor de verdere uitbouw van de sportsite heeft de Vlaamse overheid nog eens bijna 700.000 euro veil. “Naast de gymhal, die eind 2021 klaar zal zijn, installeren we op Wereldakker ook nog een kunstgrasveld, een atletiekpiste en extra parkeerplaatsen”, zegt Roger Van Aperen (N-VA), schepen van Financiën in Hoogstraten. “Alle bijkomende projecten kosten ruim 3,5 miljoen euro. Het is een opsteker dat we vanuit Vlaanderen de nodige ondersteuning krijgen, zeker omdat het om bovenlokale infrastructuur gaat, zoals de atletiekpiste.” Het nieuwe kunstgrasveld is eind deze maand afgewerkt. De gymhal wordt vooral gebruikt door turnvereniging ’t Spagaatje en door de leerlingen van het Klein Seminarie. Een aantal velden van voetbalclub HVV Hoogstraten wordt nog geheroriënteerd en er komt nog een hondenlosloopzone. De hele vernieuwde sportsite Wereldakker is eind 2022 klaar.

Tweede oproep

De Vlaamse overheid wil dit najaar nog eens zo’n 32 miljoen euro investeren via een tweede oproep. “Ik wil zo veel mogelijk clubs en besturen aanmoedigen om de coronabladzijde om te draaien en samen voluit te investeren in meer en betere sportinfrastructuur”, vertelt minister Ben Weyts. Vlaanderen investeert maximaal 30% van de totale investeringskost met een maximum van 1,25 miljoen euro per project. Kandidaten kunnen nog tot eind september 2021 een dossier indienen.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio