Pierre-Yves Dermagne. 

Pierre-Yves Dermagne. ©  ISOPIX, Kristof Vadino

 

PS en Ecolo stappen uit regering als er dode valt bij hongerstaking

De federale regering zit in zeer zwaar weer. Bovenop de coronacrisis en de watersnoodramp komt de politieke hoogspanning rond de hongerstakers. De PS en Ecolo dreigen ermee de regering te laten vallen als er één van de hongerende sans-papiers overlijdt.

Peter De Lobel, kma

Dat heeft vice-premier Pierre-Yves Dermagne gezegd op het PS-partijbureau, bericht Le Soir. De informatie is bevestigd aan De Standaard. Ecolo zit op dezelfde lijn. Beide partijen hebben dit duidelijk gemaakt aan de premier, zei een woordvoerder aan Le Soir.

“Als een van de hongerstakers overlijdt nemen alle PS-ministers en de staatssecretaris ontslag”, zou Dermagne gezegd hebben. Dat zou het einde betekenen van de Vivaldi-regering van Alexander De Croo (Open VLD). Behalve Dermagne gaat het bij PS ook om ministers Karine Lalieux (Pensioenen) en Ludivine Dedonder (Defensie) en staatssecretaris Thomas Dermine (Relance).

LEES OOK: Waarom risico bestaat dat er snel doden zullen vallen en waarom politiek (nog) niet ingrijpt

Dorststaking

De fysieke en mentale gezondheidstoestand van de hongerstakers in de Begijnhofkerk en op de VUB- en ULB-campussen gaat pijlsnel achteruit, meldt Dokters van de Wereld, dat de hongerstakers opvolgt.

Er zijn de voorbije dagen verschillende ­suïcidepogingen geweest, en bij enkele ­actievoerders die ook een dorst­staking ­begonnen zijn, beginnen de nieren het te begeven. “Maar ze weigeren op te geven voor er een oplossing is voor iedereen”, klinkt het. Zeker 22 van de hongerstakers bij de VUB meldden dat ze zich vandaag aansluiten bij de dorststaking.

Zondag riepen regeringspartijen PS en Ecolo de premier al op het dossier in handen te nemen. Ze zijn niet tevreden met de aanpak van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V).