Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

De eerste editie kon meteen op een tiental deelnemers rekenen. 

De eerste editie kon meteen op een tiental deelnemers rekenen. © Ward Bosmans

‘Eglegem te water en te land’ combineert watersport, natuur en geschiedenis

Hombeek -

Op de Eglegemvijver in Hombeek ging zondag een nieuw initiatief van start. ‘Eglegem te water en te land’ is een organisatie van de Watersportvereniging van de Dijlestreek (WVD) en de Stad Mechelen. Deelnemers kunnen er op vier zondagen tijdens de vakantie vanuit een bootje kennismaken met de geschiedenis van de vijver en de natuurpracht eromheen. Wie wil kan zelfs proeven van het suppen.

Ward Bosmans

De eerste editie van ‘Eglegem te water en te land’ vond zondag plaats en kon meteen rekenen op een tiental deelnemers. “Het is niet onze bedoeling om initiatie te geven in het zeilen of surfen”, zegt voorzitter Rony Meykens van de WVD. “Het toeristische luik is het belangrijkste.”

De deelnemers vertrekken aan boord van een motorbootje naar het andere einde van de plas. Daar maken ze een natuurwandeling langs een plaats waar bevers zitten. Daarna stappen ze terug in de motorboot. Of, wie dat wenst, kan al suppend terugkeren. Onderweg wordt er nog een tussenstop gemaakt langs de Zennedijk waar de deelnemers uitleg krijgen over het Sigmaplan.

“Ondertussen vertellen we hen ook alles over de geschiedenis van Hombeek en over het ontstaan van deze vijver”, legt Meykens uit. “Op die manier willen wij ons steentje bijdragen om toeristen te laten kennismaken met de Mechelse deelgemeenten.” De deelnameprijs bedraagt 10 euro per persoon en slechts 5 euro vanaf dat er vier deelnemers zijn. Voor houders van een UiTPAS met kansentarief geldt er een verminderd tarief. “Zo geven we echt elke Mechelaar de kans om te proeven van onze sport”, voegt Meykens nog toe.

“Best spannend”

Een van de eersten om van het nieuwe initiatief te proeven was de familie Lemmens uit Mechelen. “We hadden het in de krant gelezen en dachten meteen dat het een leuke activiteit was om met de kinderen te doen. We kenden de Eglegemvijver niet en waren hier nog nooit geweest. We wonen sinds 2015 in Mechelen. Het is best spannend want het is ook de eerste keer dat we gaan suppen.”