©  Wim Kempenaers

Piv Huvluv trapt Verklapt af: “Het voelt als een mondeling examen”

Mol -

De karavaan van Verklapt trekt zich eindelijk weer op gang. Geen hele zomer, zoals vroegere edities. En met strengere restricties, want toeschouwers moeten zich vooraf registreren. Maar laat dat de pret niet drukken! Nietwaar, Piv Huvluv?

Stefan Laenen

Een kleine stap voor Piv Huvluv, maar een grote stap voor de comedyminnende mensheid. Morgen dinsdag geeft de comedian de aftrap van een nieuwe reeks Verklapt, de gratis reeks voorstellingen aangeboden door RTV Plus en onze krant. Een venijnig virus hield comedians en publiek anderhalf jaar in hun kot. Dus lijkt het logisch dat Piv Huvluv zich een beetje voelt zoals op een eerste schooldag?

“Het voelt eerder als een mondeling examen. Ik stond lang voor de klas, dus ik ken de schoolstress. Al wil ik het publiek in Mol geruststellen, ondertussen heb ik alweer twintig keer gespeeld dus ik ben opgewarmd. Sowieso repeteer ik nooit voor een voorstelling. De kernwoorden staan op papier en de structuur zit in mijn hoofd, de rest is improvisatie. Wat maakt dat geen twee optredens voor mij en mijn publiek hetzelfde zijn. Vraag me dus niet wat ik breng op Verklapt, want dat kan alle kanten uit. Al zal het sowieso een mix worden van oud en nieuw materiaal.”

Schreef je nieuw materiaal nu je een jaar technisch werkloos was?

Ik schreef en publiceerde mijn eerste novelle Zoiets verzin je niet!, die de basis zal worden van een nieuwe comedyvoorstelling met dezelfde titel. Daarnaast schreef ik ook heel wat materiaal bij elkaar voor een voorstelling rond het verenigingsleven in Vlaanderen, op aanvraag van een grote cultuurorganisatie. Ik bekwaamde mij in het opnemen en monteren van filmpjes voor mijn website en sociale media. Momenteel werk ik er een paar uit voor Waregem Koerse. Dus nee, ik zat niet stil.

Op je 57ste ben je een debuterend schrijver?

Zoiets verzin je niet! is een verhaal dat me terugbrengt naar mijn eigen legertijd bij de marine. Ik koester niet zoals veel venten meteen nostalgische herinneringen aan mijn tijd bij de troep. Integendeel, het was de donkerste periode uit mijn leven. Ik ben allergisch voor al wat autoriteit en gezag uitstraalt, en laat dat nu net de essentie zijn van een leger. Toch is het allesbehalve een somber verhaal, maar net behoorlijk plezant. Alle lezers willen weten of Zoiets verzin je niet! echt is gebeurd. Laat me zeggen dat niet alles wat ik schrijf volledig is verzonnen.

 ©  Dieter Procureur

Breng je je platenbak mee naar Mol?

Maar natuurlijk! Elke voorstelling draai ik vinyl. Ondertussen zijn plaatjes mijn handelsmerk geworden, dus blijf ik muziek verwerken in mijn voorstellingen. Mijn huidige voorstelling heet De Vinylvreter, dat zegt genoeg. De Vinylvreter 2.0 komt trouwens op 13 november naar De Werft in Geel, allen daarheen! Ik ben een muziekfanaat, maar ambieer geen carrière als dj. Ten eerste vind ik dat elk nummer volledig moet worden uitgespeeld, en niet mag eindigen in een mix. Ten tweede haat ik het als er doorheen de muziek wordt geluld, dus ik zou als dj al niet aan de bak komen op trouwfeesten.

Zit de grote vakantie nog in je systeem als voormalig schoolmeester?

Meer nog, vakantie is mij heilig. In augustus blokker ik minstens enkele weken. Dan trek ik naar Frankrijk met in mijn valies een stapel boeken. Vijf jaar geleden nam ik mij voor voortaan enkel nog klassiekers te lezen. Deze zomer zijn dat onder meer Portret of Dorian Gray van Oscar Wilde en Catch-22 van Joseph Heller. Daarnaast lees ik graag Vlaamse auteurs zoals Yves Bondue, Tim Foncke of Christophe Vekeman. Ik durf hen nog geen collega’s noemen, want ik kom nog maar pas piepen in de literaire wereld. Maar mijn debuut smaakt naar meer, dus als er nog lockdowns komen, ga ik zeker aan de slag. (lacht) Ik gaf mijn boek uit in eigen beheer. Mijn uitgeverij heet De Minzame Rots, met dank aan comedian Steven Mahieu voor deze alternatieve comedy-totem voor Piv Huvluv. Voorlopig ben ik de enige schrijver onder contract, maar ik hoop spoedig werk van andere auteurs te presenteren.

Verklap ons eens een primeur?

In het najaar speel ik -voorlopig- vijf voorstellingen van De Vinylvreter met als gastvedette Marga Scheide. Misschien doet die naam niet meteen een belletje rinkelen, maar als ik verklap dat ze een derde is van Luv’ gaan er allicht al wel enkele oortjes gloeien. Luv’ was in de jaren zeventig en tachtig een iconische meidengroep die enkele wereldhits scoorde. Aanvankelijk hadden alle drie de dames toegezegd, maar helaas is er eentje ziek geworden waardoor die vlieger niet opgaat. Marga zingt uiteraard enkele liedjes uit het repertoire van Luv’ en ik zing gezellig mee.

Ben jij naast comedian en auteur dan ook nog eens zanger?

Jawel, maar een bijzonder slechte!

Piv Huvluv speelt voor Verklapt op dinsdag 20 juli aan ’t Kristallijn in Mol. De voorstelling is gratis, maar registratie is verplicht via www.verklapt.be

 © gva

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Verklapt