Stijn De Roeck, Paul Mariën en Frank Souffriau staan op de Hockeyweg. Doorgaand verkeer is daar vanaf september verboden. 

Stijn De Roeck, Paul Mariën en Frank Souffriau staan op de Hockeyweg. Doorgaand verkeer is daar vanaf september verboden. © Chris Van Rompaey

Vrienden Galgeveld kunnen leven met aangekondigde verkeersmaatregelen

Lier -

Niet iedereen in de Lierse wijken Donk en Zevenbergen verzet zich tegen de knip in de Hockeyweg en het afschaffen van de spooroverweg aan de Ernest Claeslaan. “We juichen de maatregelen niet toe, maar kunnen er mee leven”, zeggen de Vrienden van het Galgeveld.

Chris Van Rompaey

“Tijdens de bouw van de Pallietertunnel onder de Ring enkele jaren geleden hebben heel veel automobilisten het Galgeveld ontdekt. Helaas zijn ze nadien dit straatje als sluipweg blijven gebruiken. Bermen werden stuk gereden, fietsers vielen als gevolg van het slechte wegdek, baangrachten werden gedempt, en fietsers en voetgangers omvergereden”, zegt Paul Mariën als spreekbuis van de Vrienden van het Galgeveld.

“De rust en de veiligheid van de zwakke weggebruikers en omwonenden was voorbij. Het enige initiatief van het stadsbestuur was het aanbrengen van steenpuin langs het Galgeveld. Het resultaat: nog meer verkeer én hogere snelheden. Met andere woorden: in plaats van het drukke doorgaande verkeer te verminderen, moedigde de stad het net aan.”

Algemeen belang

De Vrienden van het Galgeveld tellen een vijftiental gezinnen. Het gaat vooral om bewoners en oud-bewoners die elkaar geregeld opzoeken op de locatie van vzw Donktoeren. Het doorknippen van de Hockeyweg om doorgaand verkeer tegen te gaan, zien ze eigenlijk wel zitten. Dat, als gevolg daarvan ook de overweg aan de Ernest Claeslaan dicht moet, begrijpen ze. “We juichen de voorgestelde maatregelen dus niet toe, maar kunnen er mee leven”, vat Paul Mariën het standpunt samen.

“Pleiten voor nog meer verkeer over het Galgeveld is immers niet alleen onverantwoord, maar brengt vooral de zwakke weggebruikers in gevaar. Fietsveiligheid heeft veel componenten en wegbeheerders hebben de taak om door een goede infrastructuur de oorzaak van ongevallen weg te nemen of te beperken. Het Galgeveld is alleszins niet geschikt voor druk autoverkeer. Laat dus het algemeen belang, de veiligheid van vele schoolkinderen, jonge gezinnen en senioren de persoonlijke belangen overstijgen. Of moeten we wachten tot er een ernstig ongeval gebeurt?”

LEES OOK: Buurt organiseert zelf infomoment over sluiting overweg Ernest Claeslaan

Infomoment

De tegenstanders van de knip in de Hockeyweg en van de sluiting van de overweg organiseren op woensdag 21 juli een infomoment in de Donkhoeve. Daar gaat Paul Mariën niet naartoe. “Ik vrees dat onze aanwezigheid daar enkel maar tot een scheldpartij zou leiden. Bovendien hebben we nu alles gezegd wat we wilden zeggen”, stelt hij.

De provincie weert vanaf september doorgaand verkeer op de Hockeyweg door een geschilderde verkeersfilter aan de Royal Herakles Hockey Club. Het afschaffen van de spooroverweg gebeurt ten vroegste in 2023.

MEER OVER Mobiliteit Mechelen