Het kampterrein werd volledig ingenomen door de Ourthe. 

Het kampterrein werd volledig ingenomen door de Ourthe. © RR

Chiro Jap start crowdfunding na verlies kampmaterialen: “40.000 euro verloren en de teller loopt nog verder”

Borsbeek -

Met enkel een rugzakje om de dag door te komen, moesten de leden van Chiro Jap uit Borsbeek hun kampplaats in Hotton verlaten. De rest van de materialen verloren ze in de zondvloed die Wallonië trof.

Filip Spoelders

Chiro Jap moest na twee dagen zijn kamp naast de Ourthe in allerijl verlaten. “Bij aankomst bleek het terrein drassig te zijn maar het was zeker mogelijk om het kamp te laten doorgaan. De tweede dag begon het te gieten en het hield niet meer op. We begonnen met het omhoog zetten van al onze materialen op paletten. Na een uur zagen we dat die paletten het niet meer gingen houden. Ondanks dat de politie aangaf dat we niet moesten evacueren, zijn we met de leiding toch beginnen telefoneren om een overnachtingsplaats te zoeken in de buurt. Alle bagage zetten we in onze eettent en we verhuisden naar een sporthal”, doet Yoran Pedros van de volwassenbegeleiding het verhaal.

De eerste dag zat de sfeer er nog goed in.

De eerste dag zat de sfeer er nog goed in. © RR

De Borsbeekse jeugdvereniging dacht dat één nacht in de zaal zou volstaan, maar uiteindelijk zou ze niet meer terugkeren naar de kampplaats. “Mijn collega Sanne en enkele kookouders bleven aan het terrein om ons kamp in het oog te houden. Maar zij moesten vluchten. De Ourthe overspoelde onze terrein volledig.”

Enkel een knuffel

Het gevolg is dat Chiro Jap al zijn kampspullen kwijt is. “De kinderen zijn met een kleine rugzak voor één of twee nachten naar de sporthal getrokken. De ouders zijn hen komen halen, maar sommigen moesten meteen ondergoed en kousen gaan kopen want in de hectiek kon de leiding die rugzakjes niet controleren. Er waren kinderen die bijvoorbeeld alleen hun knuffel hadden ingeladen.”

De jeugdvereniging begint ondertussen een crowdfunding. “Maandag mogen we naar het terrein gaan kijken. Maar op beelden hebben we onze materiaaltent al door de stroming zien wegdrijven. We zijn alle materialen kwijt. Het gaat om tenten, kookpotten, tafels, banken, ijskasten,... We hebben het verlies op 40.000 euro geraamd en het is nog niet alles. Om volgend jaar op kamp te kunnen moeten we alles weer aankopen. Daarom starten we nu een crowdfunding en binnenkort gaan we verschillende activiteiten organiseren om geld in te zamelen”, besluit Yoran.

Chiro Jap kan worden gesteund via de speciaal aangemaakt webpagina !Help ons!.

Alle tenten zijn weggespoeld door de stroming.

Alle tenten zijn weggespoeld door de stroming. © RR