Spontaan ontstond een hulpactie en ondertussen zijn al drie camions volgeladen. 

Spontaan ontstond een hulpactie en ondertussen zijn al drie camions volgeladen. © Evdw

Spontane hulp met getroffen gezinnen in Ardennen

Stabroek, Antwerpen -

Vrijdagnamiddag en zaterdagvoormiddag was het op de parking van zaal Moorland een af- en aanrijden van Stabroekenaars die hulpgoederen kwamen brengen voor de slachtoffers van de overstromingsramp in de Ardennen. Spontane actie recht uit het hart.

Nathalie Callebert was zwaar aangedaan toen ze de beelden van de ellende in de Ardennen zag. Ze nam contact op met Veerle Nonneman van Mama’s voor Mama’s met de vraag wat Stabroek ging doen. Enkele minuten later ontmoette Veerle Nonneman Stefanie Van Eetvelde van de zwerfvuilgroep Zij die het Doen.

Elke van hen begon rond te bellen en te mailen, op Facebook plaatsten ze meteen een oproep om hulpgoederen te brengen naar het gemeentepark. Minder dan twee uur later arriveerde de eerste pakketten en stond D

Hulpgoederen blijven toekomen.

Hulpgoederen blijven toekomen. © evdw

Dimitri Genar van transportfirma Dimitrans paraat met een eerste vrachtwagen.

Genar : “Ik vind het niet meer dan normaal was zo’n solidariteitsacties spontaan groeien. Het is trouwens niet de eerste keer dat ik mijn transport ter beschikking stel. Na de grote aardbeving in Kroatië reden we ook met hulpgoederen naar ginder. Nu de ramp veel dichter bij ons is gebeurd, vind ik het vanzelfsprekend om te helpen.”

Veerle Nonneman : “Iets organiseren kan ook razen vlug. Dit is het bewijs. Mensen komen spontaan alles brengen wat je na een waterramp als deze nodig hebt. Noem maar iets op en je zal het zeker kunnen vinden in de massale giften die ons bereiken. Zeep, shampoo, pampers, maandverband, toiletpapier, eten, drinken, matrassen, lattenbodems … ik kan blijven opnoemen.”

Camions rijden naar Bosuilstadion en dan naar Luik.

Camions rijden naar Bosuilstadion en dan naar Luik. © Evdw

Stefanie Van Eetvelde : “Sommige mensen rijden eerst naar Aldi of Colruyt en komen dan naar hier om al het gekochte uit te laden. Er was zelfs een man die Franstalige boeken kwam brengen, omdat hij vond dat lezen wel een beetje verzachting kan brengen.”

Zaterdagvoormiddag werd het een ware overrompeling. De goederen bleven toekomen. Ondertussen waren al een vrachtwagen en een camionette volgestouwd. In een tweede vrachtwagen was zo goed als geen plaats meer. Het rondbellen naar nog een extra camion was volop bezig. Kijkend naar wat nog allemaal klaar stond, zou die ook al binnen de kortste keren vol zijn.

De vrachtwagens rijden naar het Bosuilstadion. Daar coördineert Collectief 86, supportersclub van RFC Antwerp, alles. Het is de bedoeling dat vandaaruit een colonne hulpgoederen richting Luik rijdt.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio