Het waterpeil is langzaam aan het zakken 

Het waterpeil is langzaam aan het zakken © Marc Peeters

Waterpeil Kleine Nete zakt langzaam: ”Brandweer gaat pompen”

Geel, Kasterlee -

De burgemeesters van Geel en Kasterlee hebben zaterdagochtend beslist de gemeentelijke fase van noodplan, dat in beide gemeenten sinds vrijdagmiddag van kracht was, af te blazen. “De Kleine Nete heeft zaterdagochtend rond 3u het hoogste peil bereikt en sindsdien is het water langzaam aan het zakken”, weet de burgemeester van Kasterlee Ward Kennes (CD&V).

Marc Peeters

Het gevaar op verdere overstromingen is echter nog niet geweken. “Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag is wel gebleken dat de extra verstevigingen die we vrijdag hebben aangebracht niet alleen nuttig maar ook noodzakelijk zijn geweest”, zegt Kennes. ”Anders zou er veel meer water over de dijken zijn gespoeld.”

Tijdens crisisoverleg zaterdagochtend is afgesproken dat de brandweer twee extra zware pompen gaat inzetten. “Het is nogal technisch maar het is de bedoeling om de druk van het water te doen afnemen en het natuurlijk wegvloeien van al dat water een handje te helpen. En dat is echt wel nodig om verdere schade aan de landbouw bedrijven in de buurt te vermijden.” In één van de landbouwbedrijven in de buurt staat de vloer van de melkveelstal wat bol door de druk van het water.

Het plaatsen van de pompen heeft wel gevolgen voor het verkeer, vooral in de Arkstraart in Lichtaart. Die wordt gedeeltelijk afgesloten op het grondgebied van Geel. De horecazaak Ark Van Noë, zal wel opnieuw de deuren openen maar bezoekers moeten aanrijden via Lichtaart.

De hulpdiensten vragen uitdrukkelijk om weg te blijven van de oevers van de Kleine Nete. Recreatie op de rivier blijft om veiligheidsredenen verboden. (mph)

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio