© JHS

IN BEELD. Eerste brugdeel van fietsostrade ligt op zijn plaats

Lier -

Aannemer TM Viabuild-Emotec plaatste vrijdagnacht het eerste brugdeel van de fietsostrade F11 over de sporenbundel aan de Zuid-Australiëlaan in Lier.

Chris Van Rompaey

“De stad Lier is voor de provincie Antwerpen een belangrijk knooppunt in het fietsostradenetwerk. Het veilig kruisen van de Ring rond Lier (R16) en de treinsporen vormen een belangrijk project in de realisatie van de fietsostrade F11 Antwerpen-Lier. Met het plaatsen van de fietstunnel onder de Ring werkten we enkele maanden geleden al een eerste knelpunt weg”, zegt gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA), bevoegd voor Mobiliteit.

Een volgende belangrijke stap is de realisatie van de 250 meter lange fietsbrug. Daarmee is dit weekend gestart. De aannemer hees het eerste van de acht brugdelen over de sporenbundel en plaatste het op de brugpijlers. Deze vakwerkbrug is 42 meter lang, 5 meter breed en weegt 75 ton. Door de driehoeken in de brug, die dichtgemaakt zijn met glazen panelen, krijg je vanop de fietsbrug een goed zicht op de omgeving.

Begin september start de aannemer met de heraanleg van de Zuid-Australiëlaan. Die straat kan dan vanaf half september opnieuw open voor het verkeer, behalve op de dagen dat er een brugdeel wordt geplaatst.

“Er volgen namelijk nog zeven brugdelen. Telkens een brugdeel klaar is, zal dit ook geplaatst worden. Er kan tussen verschillende brugdelen wel enkele weken zitten. Het voordeel aan die brugdelen is dat die overdag geplaatst kunnen worden en het spoorverkeer gewoon in dienst kan blijven”, verduidelijkt Luk Lemmens.

De fietsbrug kadert in een totaalproject van de fietsostrade F11 Antwerpen-Lier in de stationsomgeving van Lier. Het betreft een investering van 7,8 miljoen euro. Volgend voorjaar wordt de fietsbrug in gebruik genomen.

 

 ©  JHS

 

 ©  JHS

 

 ©  JHS

 

 ©  JHS

 

 ©  JHS

MEER OVER Mobiliteit Mechelen