In de Tiendeschuurstraat in Leest waren er problemen met het water. Een drietal woningen in de buurt kreeg water binnen.  

In de Tiendeschuurstraat in Leest waren er problemen met het water. Een drietal woningen in de buurt kreeg water binnen.  ©  Ward Bosmans

Water van hogergelegen gebieden stroomt Leest en Hombeek binnen: “Nu volop water wegpompen om erger te voorkomen”

Leest, Hombeek -

De brandweer heeft vrijdagavond zware pompen ingezet om overtollig water weg te krijgen uit delen van Leest en Hombeek. De hele dag liep er water uit hogergelegen gebieden via de velden richting de Mechelse deelgemeenten. “We moesten ingrijpen om erger te voorkomen”, zegt de brandweer.

Theo Derkinderen

Donderdag ontstond er wateroverlast in het Heike en Schoorstraat in Hombeek. Maar ook in de Kapelseweg en Tiendeschuurstraat in Leest waren er problemen met het water en stonden de rijbaan en velden helemaal onder water. Ook een drietal woningen in de buurt kreeg water binnen.

“We hebben vrijdag de hele dag water weggepompt, maar ondanks al dat werk, verslechterde de situatie. Het grote probleem is dat er heel wat water van hogergelegen gebieden naar lagere gebieden zoals Leest en Hombeek kwam gelopen”, licht brandweerofficier Ronny Cornelis toe.

De velden stonden onder water. 

De velden stonden onder water. ©  Ward Bosmans

“Het was duidelijk dat er moest ingegrepen worden om te vermijden dat de situatie zaterdag nog slechter zou worden en er eventueel gevaar zou dreigen voor nog meer woningen. Daarom is er beslist om een grote debietpomp in te zetten in de Tiendeschuurstraat. Van daaruit trachten we zo veel mogelijk water weg te krijgen. We hebben over een afstand van 1.200 meter slangen gelegd om het water weg te pompen richting Leest-centrum. Op deze manier hopen we de wateroverlast te kunnen stoppen.”

De brandweer legde over een afstand van 1.200 meter slangen om het water weg te pompen richting Leest-centrum.  

De brandweer legde over een afstand van 1.200 meter slangen om het water weg te pompen richting Leest-centrum.  ©  Ward Bosmans

In de Dorpsstraat wordt het water dan in de riolering gepompt zodat het verder kan afgevoerd worden. “We hebben een extra pomp geplaatst in de Winkelstraat die 15.000 liter per minuut kan pompen. In Leest zal er zo dus 20.000 liter per minuut weggepompt worden.”

Ook ter hoogte van het Brughuis in Leest heeft de brandweer in de loop van vrijdag een pomp geplaatst om water weg te pompen. De Zenne zelf stond vrijdag de hele dag opvallend hoog. “Eigenlijk was het 48 uur hoogtij op de Zenne. De kleppen tussen de beken en de Zenne zijn daardoor overal afgesloten en zo kunnen de beken ook niet afzetten in de rivier. Water wegpompen in de beken is dus geen optie omdat het via die weg niet weggeraakt. De enige optie is de riolering in het centrum van Leest.”

Dorpsstraat afgesloten

Door de hele operatie van vrijdagavond werd de Dorpsstraat in Leest afgesloten voor het verkeer. “Het grote probleem is dat de riolering aan de overkant van de Dorpsstraat ligt. Onze grote debietslangen moeten we dus over de rijbaan leggen, zodat autoverkeer onmogelijk is. In samenspraak met de politie werd een lokale omleiding voorzien.”

De pompwerken zouden de hele nacht in beslag nemen.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio