Evacuatie van een koppel dat met de honden twee dagen vast zat op zolder. 

Evacuatie van een koppel dat met de honden twee dagen vast zat op zolder. © Brandweer Zone Antwerpen

Vlaamse brandweer verlegt focus naar nazorg in regio Luik: “Waar mogelijk kelders en garages leegpompen”

De evacuaties in de regio Luik zitten er zo goed als op. Sinds vrijdagmiddag is de focus van de brandweer verschoven naar het ruimen van de gigantische berg puin en het leegpompen van de huizen. De zes Vlaamse hulpverleningszones blijven paraat indien nodig.

Tot de middag was het voor de brandweer nog alle hens aan dek wat betreft evacuaties. Dat zegt majoor Mattias Detobel van Brandweer Zone Antwerpen, die vrijdagmiddag de coördinatie van de zes Vlaamse hulpverleningszones voor zijn rekening nam. Andere zones zoals HVZ Kempen, die donderdag meehielp met de evacuaties, werden vrijdag niet opgeroepen.

“In de voormiddag voerden we nog een complexe evacuatie uit die zo’n drie uur duurde. In een huis vlak naast de Ourthe zat een koppel met zijn twee honden al twee dagen zonder eten vast op zolder”, aldus Detobel. “Door de immense stroming en het feit dat het water slechts een halve meter onder de dakrand stond, was de evacuatie geen evidentie. Gelukkig kregen we hen uiteindelijk veilig op de reddingsboot.”

Na de middag bleek de acute fase, waarin mensenlevens gered moesten worden, onder controle. “Zo konden we onze focus verschuiven. Nu begint de lange fase van nazorg. De komende uren en dagen zal de meeste aandacht richting het opruimen en leegpompen gaan”, zegt Detobel nog. “De aanwezige Vlaamse korpsen in deze regio gaan vanavond naar huis, maar blijven uiteraard paraat om uit te rukken indien nodig.”

Brandweer Zone Rivierenland, vrijdag nog aanwezig met een boot- en duikteam, verlegt dit weekend de focus op ledigingswerken. “Zaterdag sturen we een wagen met pompen naar de regio. Waar het water laag genoeg staat, gaan we bijstand leveren om kelders en garages te helpen leegpompen”, aldus brandweerkapitein Jan Anné.

 

 © Brandweer Zone Antwerpen

 

 © Brandweer Zone Antwerpen 

 jtp

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio