Een ontwerpbeeld van de maritieme campus vanop de Schelde bekeken. © CMB

Nieuwe vergunningsaanvraag voor Maritieme Campus aan Hobokense Polder, Natuurpunt reageert sceptisch

Hoboken -

Rederij CMB heeft opnieuw een vergunning aangevraagd voor de bouw van de maritieme campus aan de Hobokense Polder. In de nieuwe vergunning geeft de rederij meer info over de stikstofuitstoot en meer uitleg over hoe het wil vermijden dat er vogels tegen het hoge gebouw met veel glas vliegen. Natuurpunt Hobokense Polder bekijkt de aanvraag en gaat eventueel opnieuw in verzet.

De Maritieme Campus Antwerpen (MCA) moet een innovatiecentrum worden voor de scheepvaart. In eerste instantie vraagt rederij CMB een vergunning aan voor een gebouw van bijna 50 meter hoog, waar 700 mensen zouden werken. Het is de bedoeling de campus op termijn nog sterk uit te breiden. Het komt op de voormalige BP-site die omgeven is door de Hobokense Polder.

LEES OOK. Maritieme Campus haalt Europese top van scheepvaartindustrie naar Antwerpen

Natuurpunt denkt dat het project een te grote impact zal hebben op het natuurgebied en verzet zich. Na een campagne werden in februari 1.447 bezwaarschriften ingediend. In maart trok CMB een eigen bouwvergunningsaanvraag zelf in. De rederij wilde naar eigen zeggen vooral transparant zijn over de stikstofuitstoot. Bij een uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen over een kippenstal in Limburg werd begin dit jaar een vergunning vernietigd op basis van de stikstofuitstoot. Dat kan impact hebben op vele bouwdossiers.

LEES OOK. 1.447 bezwaarschriften tegen maritieme campus aan Hobokense Polder

“Geen fossiele brandstoffen”

CMB heeft dus een hoop extra info aan de vergunningsaanvraag toegevoegd en die terug ingediend. “In de gebouwen van MCA zullen geen fossiele brandstoffen gebruikt worden. En ook de mobiliteit naar de campus zal niet veel uitstoot veroorzaken”, zegt Bart Huybrechts van CMB.

Er zijn nog extra’s opgenomen in de nieuwe vergunningsaanvraag. “We hebben antwoord geboden op enkele vragen van de mensen”, gaat Huybrechts verder. “Het voornaamste is dat we uitleggen dat vogels niet tegen de ramen zullen vliegen. Er zijn zonneweringen die de weerspiegeling breken. Op ramen zonder zonneweringen plakken we ultraviolette stickers. Mensen zien die niet, vogels wel.”

Uitvlucht

Natuurpunt Hobokense Polder gaat de vergunningsaanvraag bestuderen. “We geloven niet zo veel van de uitvlucht over stikstof”, vertelt voorzitter Luk Smets. “We denken dat er meer aanpassingen gebeurd zijn. We zullen kijken hoeveel rekening er is gehouden met onze bezwaarschriften. We dienen zo nodig opnieuw bezwaarschriften in.”(anro)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio