Burgemeester Marc Van de Vijver.  

Burgemeester Marc Van de Vijver.  ©  dvk

Burgemeester Beveren hekelt “verdachtmakingen” over PFOS, oppositie niet overtuigd

Beveren -

In Beveren is geen overschrijding van de PFOS-norm vastgesteld in Logistiek Park West en langs de Schoorhavenweg. Burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) liet daar stalen nemen na wat hij “verdachtmakingen” van de oppositie noemt en besluit dat het gaat om propere grond. Maar de oppositie is niet overtuigd en verwijt het gemeentebestuur een gebrek aan transparantie.

Bron: Belga

De gemeente Beveren, die grenst aan Zwijndrecht waar een fabriek van 3M vervuiling met PFOS veroorzaakt, communiceert vrijdag nogmaals over bodemstalen die door een externe firma zijn genomen. Eerder was al gezegd dat in woongebied voldaan is aan de bodemsaneringsnormen, in landbouwgebied worden ze overschreden.

Wat het grondwater betreft voldoen drie van de vier stalen aan de bodemsaneringsnorm maar wordt de norm van PFOA overschreden op een locatie in de buurt van de grens met Zwijndrecht. “Onze resultaten worden verder besproken met OVAM”, zegt Van de Vijver, “maar geven geen aanleiding tot aanpassing van de no-regretmaatregelen die nu al van toepassing zijn.”

Gebrek aan transparantie

Fractieleider Ann Vermeulen van Groen Beveren is niet gerustgesteld en hekelt het gebrek aan transparantie. “Er is geen zicht op de concrete resultaten en er is geen duidelijkheid op basis van welke normen deze stalen zijn onderzocht”, klinkt het. “De laatste weken werd steeds meer duidelijk dat er verouderde PFOS-normen gehanteerd worden die al jaren achterhaald zijn en wordt geen rekening houden met de Europese advieswaarden.”

Na vragen over mogelijke vervuilde grond rond Logistiek Park Waasland en de omgeving van de Schoorhavenweg zijn de technische verslagen van de aangevoerde gronden opgevraagd bij de aannemers. Het zou gaan om niet-verontreinigde gronden die evenmin afkomstig zijn van de Oosterweelwerken. Ook metingen tonen dat er geen problematische stoffen.

Al weken in onzekerheid

Maar dat de gemeente spreekt van “verdachtmakingen” schiet oppositiepartij Groen in het verkeelde keelgat. “De vervuiling zou ons allen zorgen moeten baren en de mogelijke risico’s voor de volksgezondheid mogen op geen enkel moment onderschat worden. Dat inwoners al weken in onzekerheid leven, eindigt niet met een communicatie zoals deze.”

De partij vraagt transparantie over de resultaten, “een toetsingskader dat vertrekt vanuit recent wetenschappelijk inzicht” en controles.

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER PFOS-vervuiling