Hanneke Claessen uit Wechelderzande heeft een lied gemaakt over de cucuzi-gekte in haar dorp. De zangeres kreeg al complimenten van Guido Belcanto. 

Hanneke Claessen uit Wechelderzande heeft een lied gemaakt over de cucuzi-gekte in haar dorp. De zangeres kreeg al complimenten van Guido Belcanto. © Bart Van den Langenbergh

Hanneke giet gekte voor cucuzi in ludiek liedje: “Guido Belcanto is mijn mentor”

Wechelderzande -

Hanneke Claessen (40) uit Wechelderzande (Lille) lanceert na de ode aan haar dorp een nieuw nummer over haar geliefde woonplaats. Met ‘De cucuzi-parodie’ en een bijhorend filmpje zet de zangeres de lokale hype over de cucuzi, een slangvormige kalebas of pompoen, in de kijker. “Guido Belcanto vindt mijn liedjes goed en stimuleert me om verder te gaan”, zegt Hanneke Claessen.

Bart Van den Langenbergh

Heel wat inwoners van Wechelderzande doen al twee jaar mee aan een wedstrijd van de lokale KWB om de langste, zwaarste en meest originele cucuzi te telen. Het idee om de cucuzi, een flesvormige kalebas of soort pompoen uit Sicilië, in het voetlicht te zetten is ontstaan bij Bart Vyncke. Helaas is Bart Vyncke eind vorig jaar overleden na een ziekte. De KWB van Wechelderzande wil de cucuzi-hype zeker niet verloren laten gaan en vroeg aan inwoonster Hanneke Claessen om een liedje over de cucuzi te maken. Begin dit jaar lanceerde de zangeres en muzikante met ‘Wechelderzande met een d’ al een originele ode aan haar woonplaats. Met ‘De cucuzi-parodie’ heeft ze onder de benaming Hannekesnest opnieuw een ludiek liedje gemaakt over haar dorp.

De intussen overleden Bart Vyncke (rechts) van de KWB van Wechelderzande staat eind 2019 bij de winnaars van de cucuzi-wedstrijd. 

De intussen overleden Bart Vyncke (rechts) van de KWB van Wechelderzande staat eind 2019 bij de winnaars van de cucuzi-wedstrijd. © Bart Van den Langenbergh

Origineel filmpje

Een bijhorend filmpje, opgenomen met een drone, toont de passie van de Wechelaars voor de cucuzi en focust op enkele bekende locaties in het dorp. “Ik kreeg van KWB Wechel de vraag of ik een liedje wilde maken over de cucuzi-wedstrijd en ik had meteen een nummer in mijn gedachten”, legt Hanneke Claessen uit. “Het was mijn doel om er een filmpje bij te maken waarbij we laten zien dat Wechelderzande een mooi dorp is dat leeft. De nadruk ligt op positiviteit, verbinding en het brengen van een ode. Veel mensen en verenigingen hebben hieraan geholpen.” Een neef van Hanneke die een drone-brevet heeft, is twee dagen komen filmen in Wechelderzande. In het filmpje duiken niet alleen enkele leden van de KWB op. Ook de kung fu-vereniging De Wechelse Tijger en leden van de wielerclubs Wechel Cycling en Den Toerist Cycling komen op een originele manier in beeld.

“We lieten ook een man in een groen pak rondlopen. Het gaat om de Grune, wat naast een symbool voor de cucuzi ook een verwijzing is naar een voormalig tankstation op de Oostmalsebaan. Het groene pak is nog afkomstig van Bart Vyncke”, zegt Hanneke Claessen. “Ik kende zelf nog niet veel over de cucuzi. De KWB heeft me op voorhand wat informatie bezorgd en intussen teel ik zelf ook al cucuzi’s. Het liedje zelf was in twee dagen tijd klaar.”

Guido Belcanto

De muzikale inwoonster kreeg openlijk steun van Guido Belcanto, de bekende Vlaamse zanger die zelf al heel wat jaren in de bossen in Wechelderzande woont. “Mijn eerste liedje heeft heel wat losgemaakt in het dorp, ook bij Guido Belcanto. Ik heb met hem intussen een fijn contact opgebouwd en hij stimuleert me als mentor”, vertelt de zangeres “Guido Belcanto verblijft nu al vier maanden in Frankrijk en vertelde me dat hij heimwee kreeg naar Wechelderzande nadat hij het filmpje had gezien. ‘Je kan zingen en je kan liedjes maken: wat wil je nog meer?’, liet hij me weten.” Hanneke Claessen mag in de september al optreden bij de uitreiking van de cucuzi-wedstrijd en later op het jaar ook op Rock Wechel in de Zandfluiter.

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio