Filosoof en poetsman Jan De Winter presenteert het boek . 

Filosoof en poetsman Jan De Winter presenteert het boek . © StLa

Filosoof en poetsman creëert prentenboek voor alle leeftijden

Herenthout -

Bosco het monster vreet alles op. Hoe dat afloopt, leest u in het gelijknamige prentenboek voor alle leeftijden van moraalfilosoof, poetsman en auteur Jan De Winter.

Stefan Laenen

Een filosoof die na zijn dagtaak als poetsman een boek schrijft. De loopbaan van Jan De Winter is op zijn minst opmerkelijk. “Na mijn studies werkte ik aan de Universiteit Gent als moraalfilosoof. Daarna werd ik leraar in het secundair, maar dat was niets voor mij. Dus werd ik poetsman. Ideaal, want ik hou ervan om vuile dingen proper te maken. Bovendien kan ik het combineren met mijn passie: leuke dingen maken, zoals het boek van Bosco.”

Wie is Bosco?

Een monster dat alles opeet. Tegelijk wil hij in de mensenwereld passen. Helaas vinden mensen het niet tof dat Bosco alles verslindt. Bosco’s verlangens zorgen voor een innerlijke strijd. Maar hij laat zich niet van de wijs brengen. Integendeel, hij gaat fluitend door het leven en dat maakt hem zo grappig.

Je debuteert op zijn 35ste als auteur en illustrator.

Allemaal de schuld van de kinderen van mijn broer. (lacht) Kinderboeken bevatten vaak een morele les waar ik me zelden in kon vinden. Soms besprak ik tijdens de les een kinderboek. Dat leidde tot interessante discussies, maar daarmee was de wereld niet gered. Ik stopte met lesgeven om me toe te leggen op het creëren van ‘het juiste boek’. Bosco het monster is voor mij zo’n boek waarin alles op de juiste plaats valt.

Bosco verslindt zijn eigen boek.

Bosco verslindt zijn eigen boek. © StLa

Er zit dus een filosofische insteek?

Tijdens het schrijven liet ik mijn filosofische bedenkingen achterwege. Ik wou iets puurs creëren, niet vertroebeld door filosofische overpeinzingen. Dat was niet makkelijk. Soms begon ik na te denken over woorden of een tekening. Dan moest ik mezelf tot de orde roepen, zodat de spontaniteit kon zegevieren. Al neemt dit niet weg dat filosoferen over Bosco heel plezant is.

Ben je naast gediplomeerd filosoof ook gediplomeerd tekenaar?

Nee en dat maakte het moeilijk, want ik had een gedetailleerd beeld in mijn hoofd van hoe de prenten er moesten uitzien. Ik begon te tekenen met potlood. Als de tekening goed was voor ik het blad helemaal kapot had gegomd, ging ik met zwarte stift over de juiste lijnen en gomde ik de overgebleven lijnen weg. De zwarte lijnen scande ik in en met de computer kleurde ik de tekeningen in.

Werkte je lang aan Bosco?

Dat wil je niet weten! (lacht) Voor een professionele illustrator is het een koud kunstje om een figuur in verschillende posities te tekenen, maar voor mij niet. Ik zwoegde uren aan iedere tekening. Vaak legde ik mijn papieren op elkaar op het raam omdat mij dat hielp om verhoudingen in te schatten. ’s Avonds werkte ik onder stress omdat de zon niet mocht ondergaan.

Waar haal je inspiratie?

Bij mijn vier petekinderen. Onze humor is de humor in het boek. Een eerste versie van de eerste bladzijde ontstond terwijl we samen gekke tekeningen maakten. Hoe ik uiteindelijk bij Bosco kwam, weet ik niet zo goed. Ik denk dat King Kong een belangrijke inspiratiebron was. King Kong sterft op het einde. Ik heb het daar moeilijk mee omdat ik hem sympathiek vind. Gelukkig haalt niemand het in zijn hoofd om Bosco te doden. De mensen zijn niet eens bang van hem. In de wereld van Bosco heerst geen angstcultuur. Misschien maakt net dat het verhaal zo bevrijdend?

De cover van Bosco het monster, die geïnspireerd is op King Kong.

De cover van Bosco het monster, die geïnspireerd is op King Kong. © StLa

Bosco is strikt genomen geen kinderboek?

Toen ik zelf een kind was, las ik graag boeken met weinig tekst en veel prenten. Naarmate ik ouder werd, werden mij andere boeken voorgeschoteld, met meer tekst en minder prenten. Omdat deze mij minder konden boeien, belandde ik in de categorie van mensen die niet graag lezen. Maar dat klopt niet, want ik lees nog steeds dolgraag boeken met weinig tekst en veel prenten! Daarom noem ik mijn boek liever een prentenboek voor alle leeftijden.

Smaakt je debuut naar meer?

Er volgt zeker nog een boek van Bosco, want het verhaal en de tekeningen zijn al klaar. Meestal ontstaat in mijn hoofd een idee van iets dat cool zou zijn als het zou bestaan. Als het nog niet bestaat, maak ik het. Zo maakte ik pas een virtuele nachtclub waarin iedere dag mensen van over heel de wereld komen feesten. Wie had ooit durven voorspellen dat ik zoiets zou maken? Ik alleszins niet.

Bosco het monster van Jan De Winter kost 16,50 euro en is online verkrijgbaar via of bij dagbladhandel ’t Krantje in Herenthout en boekhandel ’t Voorwoord in Heist-op-den-Berg.

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio