Mark Cavendish en Eddy Merckx. ©  AFP

Eddy Merckx in de Tour: “Ik hoop dat Mark een 35ste keer wint”

De centrale man in Mourenx vanmiddag was Eddy Merckx himself. ‘De Allergrootste’ volgde in de auto van Tourbaas Christian Prudhomme de poging van Mark Cavendish om zijn record van 34 ritzeges in de Tour scherper te stellen.

Hugo Coorevits

Volg etappe 19 hier live op de voet!

Merckx was niet toevallig in Mourenx. Toen al in de gele trui voerde hij in dit plaatsje een van zijn grootste numéros uit zijn carrière op. Na een bergrit over o.a. de Tourmalet kwam hij na een solo van 140 kilometer binnen met een voorsprong van 8 min. In 1969 zou hij zijn eerste van zijn vijf eindzeges boeken.

‘De Allergrootste’ begroette Mark Cavendish vanmiddag heel innig op de wielerbaan die naar hem is genoemd. “Mourenx is een heel mooie souvenir”, zei de ondertussen 76-jarige Merckx. “Ik kreeg ook een heel mooie begroeting van het publiek. Ze appreciëren ongelofelijk wat ik heb gedaan. In Frankrijk heb ik niet weinig numéros opgevoerd. Anderzijds hoop ik dat Mark vandaag een 35ste keer wint. Hij zou daarmee ook de allergrootste sprinter aller tijden worden”, besloot Merckx vooraleer in de volgauto te stappen. (hc)

 ©  AP

MEER OVER Tour de France

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws