Enkele begeleiders van de Chiro van Gierle groeven tijdens de hevige regenval nog wat greppels rond de tenten op de kampgrond in Leut. 

Enkele begeleiders van de Chiro van Gierle groeven tijdens de hevige regenval nog wat greppels rond de tenten op de kampgrond in Leut. © RR

Chirogroep Gierle moet kampgrond in Leut verlaten door stijgende Maas

Gierle -

De jongeren van de Chiro van Gierle (Lille) zijn in donderdagnacht in allerijl van hun kamp in het Limburgse Leut (Maasmechelen) thuisgekomen. Door het stijgende peil van de nabijgelegen Maas moesten ze hun kampplaats onmiddellijk verlaten.

Bart Van den Langenbergh

Het binnenlandse kamp van de ongeveer 150 jongeren en begeleiders van de Chiro van Gierle zit er enkele dagen vroeger dan gepland weer op. De Chirogroep vertrok zondag met tenten op kamp naar een weide in Leut in Limburg, vlak bij de Maas. Omdat het waterpeil van de rivier door de aanhoudende regenval een alarmerend niveau had bereikt, besliste de crisiscel van de provincie Limburg donderdagavond om de inwoners van de lager gelegen gebieden van de Maasgemeenten uit voorzorg te evacueren.

Dat was ook het geval voor de Chirojongeren uit Gierle, die normaal gezien pas zondag naar huis zouden terugkeren. “De Chirogroep lag vlak bij de Maas en het was gevaarlijk om daar nog te blijven”, zegt Chiel Danckers (Groen), schepen van Jeugd in Lille. “De leiders zijn samen met de volwassen begeleiders en kookouders onmiddellijk in actie geschoten om het kamp te ontruimen.” De jongeren zijn met bussen donderdagavond laat vertrokken in Leut. Om 1.30u was iedereen veilig en wel weer in Gierle. “De evacuatie is vlot verlopen. De Chirogroep heeft dit heel goed aangepakt”, zegt Chiel Danckers. “Iedereen heeft donderdag de bagage wel moeten achterlaten. Een beperkte delegatie keert samen met vervoer van de gemeente zaterdag terug naar Leut om de bagage en ander materiaal op te halen. Zaterdag kan normaal gezien iedereen in Gierle de koffers ophalen.” De jeugdbeweging moet de gehuurde tenten dinsdag terugbrengen naar de Uitleendienst voor kampmateriaal in Nossegem (Zaventem).

Ondanks wat moddergeploeter en een nat pak hebben de Chirojongeren uit Gierle toch een kleine week kunnen genieten van een speciaal kamp.

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio