Kathleen Boogmans van Ommezien met een Webbox, dat mensen met leesproblematiek helpt. 

Kathleen Boogmans van Ommezien met een Webbox, dat mensen met leesproblematiek helpt. © Ward Bosmans

Ommezien vestigt zich dit najaar in Mechelse bibliotheek Predikheren

Mechelen -

Kathleen Boogmans uit Bonheiden, die zelf bijna volledig blind is, richtte Ommezien op. Het bedrijf verdeelt hulpmiddelen voor blinden, slechtzienden of mensen met een andere leesproblematiek en geeft ook advies en begeleiding. Vanaf 10 september verhuist Ommezien naar het Predikheren.

Ward Bosmans

“Er zijn heel veel schitterende hulpmiddelen voor mensen met visuele beperkingen en leesmoeilijkheden”, legt Kathleen uit. “Door ons in het Predikheren te vestigen, willen we mensen uit deze doelgroep beter bereiken en hen advies geven. Men kan bij ons ook terecht voor leesbegeleiding. In de kranten- en tijdschriftenzone kunnen bezoekers beroep doen op een leesloep, een toestel om teksten te vergroten.”

Samen met haar man Koen Govaert zal Kathleen elke tweede en vierde vrijdag van de maand aanwezig zijn in het Predikheren. “De anderen dagen helpen we mensen graag voort op afspraak”, zegt Kathleen.

Het aanbod aan leesvoer voor mensen met een leesproblematiek is enorm. Naar schatting meer dan 30.000 titels alleen al in het Nederlands. “De ingelezen versie van de bestseller Het Smelt van Lise Spit verscheen zelfs gelijktijdig met het boek”, zegt Kathleen. “Ook de hulpmiddelen die op de markt zijn, werken heel wat drempels weg.”

Webbox

Kathleen geeft ons een demonstratie met de zogenaamde Webbox. Ze duwt op enkele knopjes tot het toestel zegt ‘Gazet van Antwerpen’. Een paar toetsen later zegt de Webbox ‘regionaal nieuws Mechelen’. Kathleen hoort een computerstem die de titels voorleest en het artikel dat ze wil ‘lezen’ wordt volledig door de Webbox voorgelezen, tot en met de auteur van het artikel.

“Ook de brailleprinter verhuist mee. Die is eigendom van de stad, maar wordt door ons beheerd. Het toestel kan teksten en eenvoudige grafische ontwerpen omzetten naar braille. Twee jaar geleden werd zelfs een plannetje van Maanrock geprint in braille.”

Uitgebreide expertise

Schepen van Cultuur Björn Siffer (VLD-Groen-M+) is blij met de komst van Ommezien. “Dankzij dit partnerschap kunnen bezoekers met een leesbeperking beroep doen op de uitgebreide expertise en hulpmiddelen van Ommezien in het hart van onze bibliotheekwerking. Daardoor wordt het volledige leesaanbod nog toegankelijker. Tegelijk hopen we zo ook onze luister- en brailleboeken nog meer onder de aandacht te kunnen brengen.”

Gabriella De Francesco (VLD-Groen-M+), schepen van Diversiteit en Gelijke Kansen en Toegankelijkheid, vindt dit een mooi voorbeeld van het inclusief beleid van de stad. “Weten dat er leeshulpmiddelen zijn en dat je er ook voor advies terechtkan, verlaagt de drempel naar onze bibliotheek. Zo wordt Het Predikheren nog meer een plek van alle Mechelaars.”

Ondanks haar visuele beperking is Kathleen Boogmans een veellezer. “Ik wil mijn eigen leesplezier graag doorgeven aan mensen in mijn situatie. Hoe fijn is het om dat in de prachtige bibliotheek te kunnen doen”, besluit ze.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio