De diamant heeft nog geen naam. Hij weegt 234,8 gram en is zo groot als een baseball. De steen zal in Antwerpen worden geslepen. 

De diamant heeft nog geen naam. Hij weegt 234,8 gram en is zo groot als een baseball. De steen zal in Antwerpen worden geslepen. ©  AFP

Derde grootste diamant ooit komt naar Antwerpen

Botswana, Antwerpen -

Maandag krijgt Antwerpen een hoogst uitzonderlijke diamant over de vloer. Een naam heeft hij nog niet, maar met 1.174 karaat (234,8 gram) gaat het volgens diamantbedrijf HB Antwerp om de derde grootste diamant ooit. De diamant zal ook in Antwerpen geslepen worden.

De diamant werd eind juni in de Karowe-mijn gevonden in het Afrikaanse Botswana. De Botswaanse president Mokgweetsi Masisi kreeg de steen eerder al te zien.

Maar volgende week stuurt het mijnbedrijf Lucara de diamant naar Antwerpen. “Maandag komt deze diamant, die de grootte heeft van een baseball, met beveiligd transport aan in de kantoren van HB Antwerp in het hart van de diamantwijk”, zegt woordvoerder Margaux Donckier. “HB Antwerp zal de diamant analyseren en slijpen.”

Waarde

“Hoeveel is hij waard? Een scan kan aantonen welke stenen er uit de ruwe diamant kunnen worden gehaald. Dan geven we een schatting van de waarde. Levert hij bij verkoop nog meer op, dan compenseren wij dat bedrag aan Lucara.”

Het zou gaat om de derde grootste diamant die ooit gevonden werd. Eerder kwam de Sewêlo, een diamant van 1.758 karaat en de tweede grootste diamant, ook al naar Antwerpen. Die steen wordt later nog in Antwerpen geslepen.

De grootste diamant ooit gevonden, is de Cullinan. De maar liefst 3.106,75 karaat grote steen (621.35 gram) werd in 1905 in Zuid-Afrika ontdekt. Hij is in kleinere stenen opgedeeld. Sommige daarvan zitten verwerkt in de Britse kroonjuwelen. (cm)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio