Deze schets toont enkele mogelijkheden voor het geplande nieuwe getijdendok op de linkeroever. 

Deze schets toont enkele mogelijkheden voor het geplande nieuwe getijdendok op de linkeroever. ©  MOW

11 miljoen voor studie uitbreiding Antwerpse haven

Antwerpen -

De uitbreiding van de Antwerpse haven is er nog lang niet. Momenteel wordt een plan met meerdere bouwstenen concreet uitgewerkt. Ons land krijgt nu bijna 11 miljoen euro Europese steun voor de studie voor de Antwerpse haven.

De Antwerpse havengemeenschap en Vlaanderen werken aan het Complex Project Extra Containercapaciteit Antwerpen. Dat moet met een nieuw getijdendok en meer containers op de huidige kaaien zorgen voor 7 miljoen extra behandelingscapaciteit voor containers.

Nu al wordt de huidige maximumcapaciteit op de kaaien overschreden. Dat zorgt geregeld voor grote drukte en verkeersoverlast tot op de openbare weg. De havenuitbreiding moet dan ook gepaard gaan met maatregelen zodat het verkeer niet helemaal blokkeert.

LEES OOK: Stikstof zet uitbreiding Antwerpse haven op de helling: “Als de Raad van State dit volgt, is dit catastrofaal”

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) meldt nu dat onder meer de Antwerpse haven Europese steun krijgt voor het studiewerk voor de uitbreiding. De focus van de ondersteunde studie ligt op het technische ontwerp en de milieueffectrapportage. Het geld komt van het Connecting Europe Facility, een fonds dat de ontsluiting van het Trans-Europese Transportnetwerk (TEN-T) ondersteunt.

Sluis in Zeebrugge

De haven van Zeebrugge, die met de Antwerpse haven is gefuseerd, krijgt 4,4 miljoen voor een studie voor de bouw van een nieuwe zeesluis. Tot slot is er ook nog 3,1 miljoen euro voor het automatiseren en op afstand bedienen van sluizen en bruggen op Vlaamse waterwegen.

Tegen 2032 zullen ze allemaal op afstand kunnen worden bediend, dit vanuit Willebroek, Evergem en Hasselt.

cm

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio