De nertsen worden gekweekt voor hun pels: om er jassen, mutsen en sjaals van te maken. 

De nertsen worden gekweekt voor hun pels: om er jassen, mutsen en sjaals van te maken. © BELGAIMAGE

Raad van State vernietigt vergunning van verguisde nertsenkwekerij

Ravels -

Frans Schellekens uit Ravels, een van de vijf overblijvende nertsenkwekers in Vlaanderen, krijgt geen vergunning voor het verder exploiteren en uitbreiden van zijn bedrijf. Dat heeft de Raad van State beslist na een klacht van een buurtbewoner.

Eddy Meulemans

Frans Schellekens (45) en zijn vader Cees (71) runnen al sinds 1987 een familiale fokkerij van nertsen op hun erf aan de Steenweg Baarle in Ravels. De dieren worden er gekweekt voor hun pels: om er pelsen jassen, mutsen en sjaals van te maken. Hoewel de bontindustrie wereldwijd achteruitloopt, dienden vader en zoon Schellekens in 2016 toch een aanvraag in om hun huidige kwekerij van 20.000 pelsdieren uit te breiden met nog eens 3.291 moederdieren en 15.487 jongen. Met 38.032 nertsen zou het een van de grootste pelsdierenfokkerijen van België worden.

Na fel protest en negatieve adviezen van dierenrechtenorganisaties, buurtbewoners en overheid werd de vergunning eerst geweigerd, maar later alsnog toegekend. Nu maakt de Raad van State definitief een kruis over de uitbreidingsplannen. Toch maakt dit niet veel verschil meer uit, want de Vlaamse regering heeft intussen beslist dat alle pelsdierhouderijen in Vlaanderen uiterlijk eind 2023 dicht moeten. “Het kweken van pelsdieren is nog altijd winstgevend, maar we hebben in Vlaanderen beslist dat we dierenwelzijn belangrijker vinden”, zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Schrik voor corona

Fokkers die vóór 31 maart zelf aangaven om vroegtijdig te willen stoppen, kregen daarvoor een forse vergoeding van de overheid. De regering wilde hen zo stimuleren om hun activiteiten sneller stop te zetten. Twee op de drie nertsenhouders gingen in op het aanbod: voor het geld, maar ook uit vrees voor een uitbraak van het coronavirus in hun stal. Nertsen zijn daar heel gevoelig voor. Zo werden in Denemarken recent in één klap meer dan vijftien miljoen pelsdieren vernietigd omdat een gemuteerd virus zou zijn overgesprongen van dier op mens.

De familie Schellekens in Ravels maakte geen gebruik van de uitkoopregeling. “Ik ga door zolang ik kan. Tot 2023? Dat weet ik nog niet. Voorlopig heb ik geen andere plannen“, zegt Frans, die verder geen commentaar wenst te geven. (ema)

Buurtbewoners en lokale politici voerden in 2018 een ludieke actie tegen de uitbreiding van de nertsenkwekerij in Ravels.

Buurtbewoners en lokale politici voerden in 2018 een ludieke actie tegen de uitbreiding van de nertsenkwekerij in Ravels. © EMA

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio