De ZomerEnd Feesten zijn er terug eind augustus. © RR

“Inzetten op ontdekkingen in eigen streek”

Zuidrand -

Het weer lijkt volgende week toch een zomers karakter aan te nemen. Het moment breekt aan om de eerste zomerbrochure van Streekvereniging Zuidrand bij de hand te nemen die momenteel wordt verspreid.

Filip Spoelders

Niet iedereen wil deze vakantie al naar het buitenland. Daar wil Streekvereniging Zuidrand op inspelen door zijn eerste zomerbrochure uit te brengen activiteiten in Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Kontich, Lint, Hove en Mortsel. “Eigenlijk wilden we vorige zomer al met een zomerbrochure komen. Die was zo goed als klaar maar door corona konden we alles wegsmijten. Deze vakantie wilden we de brochure zeker uitbrengen. We zetten verder in op ontdekkingen in onze eigen streek. Dit gaat bijvoorbeeld om onze zomerbars in combinatie met fiets- en wandelroutes. Maar we tonen ook dat mensen niet naar Lier of Antwerpen moeten om cultuur te beleven”, vertelt Wannes De Laender, algemeen coördinator bij Streekvereniging Zuidrand.

Opvallend is dat de meeste grotere evenementen tijdens de laatste twee weken van augustus of zelfs begin september geprogrammeerd staan. “Veel organisatoren wisten pas eind mei of begin juni wat mogelijk was tijdens de zomer. Om meer zekerheid in te bouwen en voldoende tijd te hebben, zetten ze hun evenement later in augustus.”

Het eerste weekeinde van september is het tijd voor de Jaarmarkt van Edegem. © Filip Spoelders

Ook het aanbod van de gemeenten is nog onevenwichtig. “We zien een groot verschil in aanbod tussen de gemeenten. Mortsel heeft bijvoorbeeld een veertigtal activiteiten terwijl Hove lang twijfelde of het de ZomerEnd Feesten zou laten doorgaan. Ieder bestuur kijkt anders naar de situatie met corona. Dat is begrijpelijk, maar volgend jaar verwachten we meer evenwicht.”

Zo wordt het laatste weekeinde van augustus zeer druk met de grote kermis in Aartselaar, de ZomerEnd Feesten in Hove, Sfinks Mundial XL in Boechout en de Eco- en Boerenmarkt in Kontich. “Dit zal er voor zorgen dat het publiek zich automatisch verspreid”, geeft Boechouts burgemeester Koen T’Sijen (PRO Boechout-Vremde) hierover mee.

De zomerbrochure voor de Antwerpse zuidrand is in ieder geval een blijver. “De mensen popelen om iets te beleven. Van de tienduizend exemplaren zijn er al drie vierde verdeeld”, besluit De Laender.

De brochure staat digitaal op www.dezuidrand.be en ligt in de gemeentehuizen en bibliotheken van de gemeenten.

De brochure is digitaal en gedrukt verkrijgbaar. © RR

Vastgoed

Jobs in de regio