© kma

Het enige jeugdkamp waar ze blij zijn met regen, want de vissen bijten nu goed

Schoten -

Het jeugdhengelkamp in Dennenbad in Schoten is waarschijnlijk het enige kamp waar ze momenteel blij zijn met de regen, want de vissen bijten nu prima. Organisator Glenn Veekemans (37) leert er de kinderen vissen omdat weinig papa’s of mama’s nog weten hoe dat moet.

Kristin Matthyssen

Glenn Veekemans is verantwoordelijke (sportleader) voor de hengelsportafdeling bij Decathlon Antwerpen. Tijdens de lockdowns zag hij samen met zijn collega’s hoe de interesse in hengelen groeide, zeker bij het jonge publiek. “”Mijn zoon wil graag vissen, wat heeft hij daarvoor nodig?”, klonk het dikwijls. Veel dertigers weten dat zelf niet meer. Ik heb nog van mijn bompa leren vissen, maar niet iedereen heeft die luxe”, zegt Glenn. “Ik woon zelf in Schoten en zag aan de vaart vaak kinderen zitten met hun nieuwe hengel en hyn ‘bakske’. Maar spijtig genoeg zaten ze dikwijls te sukkelen. En als je nooit beet hebt, is de lol er ook snel af.”

Met steun van Decathlon en een sportmerk dat de materialen sponsort, begon Glenn Veekemans daarom met het organiseren van hengelsportkampen op de vijver van verblijfspark Dennenbad. “We zitten hier rustig, zonder jaagpad achter onze rug. En de vissen bijten ook goed. Hier zwemmen schubkarpers, spiegelkarpers en brasems: het klassieke scala. De grootste vis op deze vijver weegt naar het schijnt achttien kilo, maar die hebben we nog niet gevangen.”

Weerhaakloos

Normaal organiseert Glenn de kampen voor ouders én kinderen. Maar nu met de coronamaatregelen beperkt hij het tot jeugdkampen. De tien jonge hengelaars die deze week de knepen van het vak leren, worden begeleid door vier coaches. “Vandaag doen we feeder fishing, met een voerkorfje. We vissen weerhaakloos. Dat is niet alleen visvriendelijk maar ook kidsvriendelijk, want zo kunnen ze zichzelf niet prikken aan de haak.”

Het motto is ‘make fishing accessible for the many’, of maak vissen toegankelijk voor eenieder. “Ze zeggen soms dat vissen duur is, maar dat klopt niet. Kijk, onze jongste deelnemer, Rubben (9), heeft een hengel vast van 15 euro en zit op een stoeltje van 15 euro. Heel zijn uitrusting samen kost 60 euro.”

Rubben Leirs (9) uit Brecht vangt met zijn simpel stokje wel een monster. Zo fier als een gieter toont hij ons zijn megakarper. Komt het door de regen? “Deels, met een hittegolf kan je hier niks zitten doen”, zegt Glenn. Ook broer Jesse Leirs (13) heeft ineens een joekel aan de haak, en dertig seconden later heeft Jonas Stephens (11) uit Brecht ook prijs. De vissen worden met een schepnet aan wal gehaald, even op een natte hangmat gelegd en dan direct terug in de vijver gezet. “Het is ‘catch en release’”, zegt Glenn.

Elena Bouwsma met de vaste stok. 

Elena Bouwsma met de vaste stok. ©  kristin matthyssen

Opvallend genoeg zijn er ook vier meisjes op hengelkamp. Het is dus zeker geen jongenshobby. Elena Bouwsma (13) woont in Schoten en raakte geïntrigeerd door de hengelaars die ze aan het kanaal Dessel-Schoten zag zitten. “Ik wou dat ook wel eens doen”, vertelt ze. “Maar niemand in mijn familie hengelt.” Dus komt ze nu al voor de tweede keer op kamp. “Elena heeft talent”, voorspelt Glenn. “Ze heeft interesse in vissen met vaste stok. Vandaag zit ze voor de eerste keer op zo’n vast station. ”Ik vind vissen leuk, omdat je nooit op voorhand weet hoe groot je vangst gaat zijn. Zo’n enorme karper vangen vind ik echt cool.”

De rust straalt af op de kinderen. Is het de buitenlucht of effe geen Playstation? “We hebben ook deelnemers met ADHD. Die kunnen hier perfect een uur stilzitten.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio