Het Heike in Hombeek kwam volledig onder water te staan maar de woningen konden gevrijwaard worden. ©  Leo De Nijn

Aanhoudende regen veroorzaakt ook problemen in regio Rivierenland

Regio -

De regen van de voorbije dagen heeft ook in het arrondissement Mechelen voor problemen gezorgd, al waren ze gelukkig minder groot dan in Wallonië of het oosten van de provincie Vlaams-Brabant. De brandweer kreeg in de loop van donderdag wel tientallen meldingen van grachten die overliepen en rioleringen die het water niet meer konden slikken. Hier en daar moesten ook zandzakjes worden geleverd.

Theo Derkinderen, Leo De Nijn, Kristof Van Rompaey

In de loop van donderdag waren er enkele meldingen van wateroverlast in Booischot (Heist-op-den-Berg). Zo liep er water in een veranda op de Kleine Steenweg. Ook in de Brandstraat, de Moerstraat, Pijpelstraat en Schavotstraat moest de brandweer tussenkomen voor wateroverlast. In Heist-op-den-Berg stond de Zandvoortstraat en Langstraat op sommige plaatsen onder water. Het peil van de Nete werd door de hulpdiensten in de gaten gehouden. “Maar het kritieke punt werd gelukkig niet bereikt. Uiteraard volgen we de situatie nauwlettend op”, reageert waarnemend burgemeester Jan Moons (N-VA).

In Lier liep de rijbaan onder water op de Hagenbroeksesteenweg. Op de Hoogveldweg, ter hoogte van het vaccinatiecentrum, was er eveneens wateroverlast.

Ook in Duffel waren er meldingen van waterellende. Zo liep de Mechelsebaan, ter hoogte van de spoorwegtunnel, onder water en was er wateroverlast in de Walemstraat.

Omdat er te veel water op de rijbaan stond, werd besloten om het Heike in Hombeek in de loop van de namiddag af te sluiten. ©  Leo De Nijn

Op heel wat plaatsen spoot het water uit de rioolputjes omdat de buizen overvol zaten met water. ©  Leo De Nijn

Derde keer

Op verschillende plaatsen in Heffen (Mechelen) riepen bewoners de hulp van de brandweer in. Dat was (andermaal) het geval op de Steenweg op Blaasveld. Daar zagen mensen hun tuinen voor de derde keer in een maand tijd onder water lopen. Ook aan Ten Doorn en in de Keramiekstraat was er wateroverlast.

Heike blank

In het Heike in Hombeek stond de rijbaan helemaal onder water en moest die zelfs worden afgesloten. “Het water spoot zelfs uit de rioolputjes. Bij hevige regenval zien we dat de grachten hoog komen te staan, maar zo hevig als nu? Dat is zeker dertig jaar geleden”, reageert buurtbewoner Johnny Solie. “Gelukkig loopt het water niet in de huizen. Al staat het water wel heel dicht bij de woning van buurtbewoonster Arlette. In 1988 stond het water 20 centimeter hoog in haar woonkamer. We hopen dat ze daar deze keer van gespaard wordt.” Ook in de Schoorstraat, Bergenstraat, Gijsbeekstraat en Pikkeriestraat waren er meldingen van wateroverlast. In Leest liep de beek in de Winkelstraat over.

Johnny Solie woont in het Heike en zegt dat het al zeker dertig jaar geleden is dat er zo veel wateroverlast was in de straat. ©  Leo De Nijn

In Mechelen zelf rukte de brandweer onder meer uit naar de Frans Broersstraat. Daar kon de riolering het water niet meer slikken. Ook op de Winketkaai stond er water op de rijbaan. In Putte was er dan weer wateroverlast op de Schrieksesteenweg.

Gidsen Sint-Lucia uit Sint-Katelijne-Waver vevroegd naar huis

De 116 leden van gidsen Sint-Lucia uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver) kwamen donderdagnamiddag vervroegd naar huis van hun kamp in Trois-Ponts.

“Woensdag contacteerden ze een van onze schepenen”, zegt burgemeester Kristof Sels (N-VA). “Ze begonnen wateroverlast te ondervinden en hun tenten begonnen in het nat te staan. De leiding was al bezig met een evacuatie voor te bereiden en vond voor een nacht een slaapplaats via de boer waarvan ze hun kampplek huurden. De kinderen zijn met de wagen naar daar getransporteerd. De jeugdbeweging regelde zelf bussen om een dag later te vertrekken, maar er was er nog eentje tekort. Die heeft onze noodplanambtenaar dan geregeld. Van de leiding bleven er enkele mensen daar. Van de leden is vandaag (donderdag) iedereen gezond en wel teruggekeerd.”

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio