Het baggerwerk van de vijvers is begonnen nadat vissen en amfibieën werden overgezet. 

Het baggerwerk van de vijvers is begonnen nadat vissen en amfibieën werden overgezet. © Bosgroep Kempen Noord

Buurt Blakheide krijgt er twee vennen bij

Beerse, Rijkevorsel -

Op een privédomein naast het natuurgebied Blakheide op de grens van Beerse en Rijkevorsel vormt de Bosgroep Kempen Noord met verschillende ingrepen twee vijvers om tot amfibievriendelijke vennen.

Een bosgroep is een verzameling boseigenaars die samen onderhoudswerkzaamheden uitvoeren of uitbesteden. Op het domein van een van die private eigenaars is de Bosgroep Kempen Noord nu bezig met het baggeren van twee vijvers. Dat gebeurt nadat via achttien fuiken zoveel mogelijk vissen en amfibieën in het water zijn gevangen en overgeplaatst. Het baggerwerk moet de waterkwaliteit verbeteren, zodat de vijvers omgevormd kunnen worden tot meer natuurlijke vennen. De grond leunt aan bij de Blakheide, waar nu soorten als poelkikker, kamsalamander en vinpootsalamander een onderkomen vinden. De ingreep moet hun leefgebied uitbreiden.

“We schuinen de randen van de vijvers aan omdat glooiende oevers met ondergedoken waterplanten ideaal zijn als voortplantingsplaats. Rond de vennen voeren we plagwerk uit, leggen we takhopen aan en komt er een natuurlijke bosrand. Ook dit landhabitat is essentieel, want amfibieën moeten hier de winters doorkomen”, klinkt het bij de bosgroep. Vijf jaar geleden vond al een gelijkaardige ingreep plaats bij een ander ven van dezelfde eigenaar, met succes. ho

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio