Een oude afbeelding van de August Van Landeghemstraat. 

Een oude afbeelding van de August Van Landeghemstraat. © rr

Willebroek gaat elektriciteitskasten opfleuren met oude foto’s

Willebroek -

De gemeente Willebroek gaat de komende twee maanden een dertigtal nutskasten onder handen nemen. De saaie grijze kasten zullen worden opgefleurd met foto’s van vroeger. Inwoners kunnen zelf ook foto’s van minstens 50 jaar oud insturen.

Ward Bosmans

Het project is een samenwerking van de gemeente met de erfgoedcel Rivier&Land en de heemkundige kring Vaertlinck. “We zijn op zoek naar oude foto’s en bijhorende verhalen uit Willebroek, Klein-Willebroek, Tisselt, Heindonk en Blaasveld”, zegt Maaike Bradt, schepen van Cultuur en Erfgoed. “We denken aan verdwenen gebouwen, veranderde landschappen, het verenigingsleven, ambachten enzovoort.”

De gemeente dook daarvoor in haar eigen archieven, maar wil ook de inwoners inschakelen om beeldmateriaal te verzamelen. Via het gemeentelijk participatieplatform ‘Willebroek Wil Wat’ kan men unieke foto’s uploaden en de verhalen of herinneringen vertellen die aan de foto verbonden zijn.

Minstens 50 jaar oud

“Je foto insturen kan nog tot het einde van juli”, zegt schepen Bradt. “Maar er zijn wel enkele voorwaarden verbonden aan deze inzendingen. Elk beeld moet minstens 50 jaar oud zijn. Bovendien moet de eigenaar het analoge beeld in zijn bezit hebben.”

In augustus maakt de gemeente een definitieve selectie en op Open Monumentendag, op 12 september, zullen de eerste beelden in het straatbeeld verschijnen. (wabo)

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio