Dirk Vissers beklimt een berg uit zijn boek. 

Dirk Vissers beklimt een berg uit zijn boek. © Dirk Vissers

Wielrenner bereikt top met boek over 100 beklimmingen

Vorselaar -

Fietsliefhebbers vinden in de boekhandel het gloednieuwe werk 100 Must Do Climbs. Het boek klinkt internationaal, en dat is het ook, maar de auteur komt uit wielerdorp Vorselaar. Dirk Vissers beschrijft zijn honderd mooiste bergbeklimmingen.

Stefan Laenen

De Tour de France passeert deze dagen in de bergen. Hoogdagen voor Dirk Vissers (56). Hoewel de fervente fietser uit Vorselaar nog liever zelf op het zadel zit. “Het is allemaal de schuld van Lucien Van Impe”, lacht Dirk. “Mijn jeugdheld. Als jongen van elf raakte ik gefascineerd door de koers en de bergen. Al bloeide de liefde voor de fiets pas later open. Pas twintig jaar geleden kocht ik mijn eerste racefiets. Met het gezin trokken we toen vaak de Alpen in voor lange wandelingen. Ik was eigenlijk marathonloper, maar zocht een nieuwe uitdaging. Dus besloot ik om de cols in plaats van te voet eens per fiets te bedwingen. De eerste col die ik beklom, was direct een klassieker: de Col du Galibier. De hardloper had zijn nieuwe passie gevonden. Een berg opfietsen is het summum. De inspanning wordt beloond met prachtige uitzichten, waardoor je je compleet één voelt met de overweldigende natuur. Je bereikt figuurlijk en letterlijk de top.”

Ondertussen staat de teller op 350 verschillende Europese beklimmingen. Voor Dirk werd het hoog tijd om die ervaringen te bundelen in een boek. “Het boek bevat beklimmingen in dertien landen. Ik wilde enkel eigen ervaringen beschrijven. Ik hoop andere fietsers te inspireren. Naast de klassiekers beschrijf ik minder bekende parels zoals de Pico do Arieiro op Madeira of het Cirque de Troumouse in de diepe Franse Pyreneeën. De Dolomieten vormen voor mij de mooiste fietsregio, zeker de as van de Brenner naar het Gardameer. De Sella Ronda, met passen zoals de Fedaia en de Tre Cime Di Lavaredo. Het contrast van de hoge rotsformaties met de azuurblauwe hemel is het paradijs.”

Dirk onderweg naar de top.

Dirk onderweg naar de top. © Dirk Vissers

Klassement

Vissers plaatste zijn beklimmingen in een klassement. “Wie op één staat, verklap ik niet. Nummer honderd is speciaal gekozen vanuit historisch oogpunt. De Olympiaberg in het Olympisch park in München, een beklimming vergelijkbaar met een Vlaamse kasseihelling. De top honderd bevat heel wat klims uit de lage landen zoals de Muur, de Koppenberg, de Keutenberg en de Cauberg. De klim het verste van huis is El Teide op Tenerife, uitzonderlijk mooi vanwege het maanlandschap. In het voorwoord verklapt mijn dorpgenoot Jan Bakelants zijn mooiste beklimming, daar ben ik trots op en dankbaar voor. Als de wind meezit, komt er zeker een vervolg. Op mijn verlanglijst staan nog beklimmingen in Noorwegen en Oost-Europa. Evengoed ontbreken nog klassiekers zoals de Angliru en de Gotthardpas.”

Gaat het soms ook bergaf? “Zeker! Ik neem de lezer mee op enkele afdalingen. Zoals mijn tuimel in 2008 tijdens de afdaling van de Stelvio, waar ik ongelukkig ten val kwam. Het boek is hoogstpersoonlijk. Mijn zoon Brecht deed de lay-out en elke beklimming is geïllustreerd met prachtige foto’s.” Kleine opmerking, voorlopig is het boek enkel verkrijgbaar in het Engels. “Ik mik internationaal, vooral in Duitsland en Engeland zit bergfietsen in de lift. Als dit boek een succes wordt, sluit ik een Nederlandse vertaling niet uit. Een beetje de omgekeerde gang van zaken”, lacht Vissers.

Het Engelstalige boek van Dirk Vissers.

Het Engelstalige boek van Dirk Vissers. © Dirk Vissers

100 Must Do Climbs van Dirk Vissers kost 25,50 euro en is verkrijgbaar via https://bravenewbooks.nl/dirkvissers of rechtstreeks bij de auteur via dvissers@skynet.be

Info: www.facebook/Passion on 2 Wheels
Instagram: bergfietserke_
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio