De eerste wandelaars proberen de Buizerd al uit. 

De eerste wandelaars proberen de Buizerd al uit. © evdw

Grenspark pakt uit met twee nieuwe wandelingen

Kalmthout -

Bewegwijzerde wandeling nummer 26 en 27 zijn uitgewerkt. Dat zijn De Buizers (8km) en Mont Noir (7km). Beiden bevinden zich in de Steertse Heide. Het zijn twee atypische heidewandelingen, want ze nemen je vooral mee door bos en open landbouwgebied.

De Steertse Heide is een onderdeel van het Grenspark Kalmthoutse Heide. De twee nieuwe wandelingen situeren zich daar. De jongste tijd heeft het Agentschap Natuur en Bos heel wat grond in dit gebied bijgekocht. In samenwerking en overleg met het ANB ontwikkelden het Grenspark deze nieuwe wandelingen.

Jan Weverbergh, coördinator van het Grenspark, neemt ons mee naar De Buizerd. Deze 8 km lange wandeling vertrekt aan parking Noord van het Grenspark. Dat is de parkeerplaats aan de Verbindingsweg aan de kant van Essen. De eerste bruine markeerpaaltjes met de afbeelding van een buizerd vind je aan de Verbindingsstraat ongeveer honderd meter voorbij de parking richting Essen.

De Buizerd  evdw

De Buizerd evdw

“De Buizerd neemt de wandelaars mee door bosgebied, lange oude dreven en open landbouwgebied. Ergens in de verte kan je op bepaalde momenten een glimp opvangen van het echte heidelandschap”, begint Jan Weverbergh.

Wandelen langs landbouwgebied

Wandelen langs landbouwgebied

“Het is geen toeval dat we deze locatie hebben uitgekozen om twee nieuwe wandelingen te ontwikkelen. Beide plaatsen liggen aan de rand van het Grenspark, buiten het kerngebied van het natuurpark. Door meer natuur- en wandelliefhebbers naar hier uit te nodigen verminderen we de menselijke druk op de natuur in dat kerngebied”, verduidelijkt Weverbergh.

Wanneer we even halt houden valt onmiddellijk de stilte op. Vogels en de wind in de bomen is het enige wat te beluisteren valt. “Op deze wandeling vind je waarschijnlijk de meest stille plekjes van heel het Grenspark. Grote delen van de Buizerd liggen het verst van bestaande (snel)wegen.”


 

Mont Noir

Wandeling Mont Noir ligt dieper in het Grenspark en kan je pas beginnen wanneer je een deel van wandeling het Schaap of de Ree doet. Mont Noir verwijst naar een stuk grond van ongeveer zes hectare dat vanouds bekend staat als Zwarte Heuvel. Mignot, een industrieel uit Brussel, kocht in de 19de eeuw na een Wereldtentoonstelling een paviljoen dat hij liet overbrengen naar de Kalmthoutse Heide. Tegelijkertijd liet hij de heide ontginnen, lanen aanleggen, vijvers graven en zuilen en beelden aanbrengen. Vanaf toen stond het complex bekend als Mont Noir. “Het is dan ook geen toeval dat op de purperen wegwijzertjes drie zuilen terug te vinden zijn”, legt Jan Weverbergh uit.

De nieuwe routes zijn bewegwijzerd, maar staan nog niet op de bestaande wandelkaarten. In de loop van het najaar komt er een nieuwe kaart met alle routes op.

Info : https://grensparkkalmthoutseheide.com/ (Erik Vandewalle)

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio