Vooral kinderen maakten wat te enthousiast gebruik van Charlie. 

Vooral kinderen maakten wat te enthousiast gebruik van Charlie. © Stad Antwerpen

Onthaalrobot Charlie districtshuis Antwerpen is vinger kwijt: “Kinderen zijn te enthousiast”

Antwerpen -

De ‘onthaalrobot’ Charlie moest de bezoekers van de stadsloketten in het Harmoniepark helpen bij een pasfoto nemen of het toilet vinden. Maar enthousiaste kinderen hebben die te intensief gebruikt en er is een ‘vinger’ verloren gegaan. De robot is weggenomen voor reparaties en eind augustus komt er een vervanger.

Charlie maakte deel uit van een totaal vernieuwde omgeving. Het Antwerpse districtshuis en de loketten waren eind mei verhuisd van de stoffige vertrekken in de Lange Gasthuisstraat naar het prachtig gerenoveerde gebouw in het Harmoniepark. De onthaalrobot zou daar normaal al enkele maanden aan de slag zijn als eerste contact bij binnenkomst.

LEES OOK. Robot onthaalt je in nieuw stadsloket in gerestaureerd Harmoniegebouw

De robot heeft een mensachtig uiterlijk met bijvoorbeeld twee armen met handen, een romp en een camera als ‘oog’ erbovenop. Charlie kan zich voortbewegen en bezoekers letterlijk bij de hand nemen. Ze geven op een schermpje op de romp aan wat ze nodig hebben. De route naar het toilet, de EHBO-koffer of de borstvoedingskamer,.... Ook bij een pasfoto, wachtticket of de attestenzuil kan Charlie helpen.

Software geblokkeerd

Maar Charlie kende al snel enkele softwareproblemen en moest teruggehaald worden. De bezoekers maakten nogal intensief gebruik van de machine, waaronder te enthousiaste kinderen. Dat laat het kabinet van schepen van Loketten Nabilla Ait Daoud (N-VA) weten. Begin juli maakte de robot een korte comeback, maar het liep al snel opnieuw mis. Door te veel op korte termijn te drukken op het schermpje zou de software van Charlie geblokkeerd zijn. Daarna is die ergens tegen gereden en is een vinger kapot gegaan.

Voor wie de YouTubehit kent: Charlie bit my finger is in dit geval dus Charlie lost a finger. De robot is terug naar de fabrikant en het zou redelijk lang duren tot hij hersteld is. Eind augustus komt er daarom een vervanger. Hopelijk krijgt die het minder hard te verduren.

“Slachtoffer van eigen succes”

“Het gebruik van Charlie is een experiment”, zegt Nabilla Ait Daoud. “Charlie is perfect om mensen de weg te wijzen naar de photobooth, het toilet of de eerste hulp, maar is het slachtoffer van zijn eigen succes. Mensen zijn heel enthousiast om hem te gebruiken, hij is vooral heel populair bij kinderen. Dat leidt wel eens tot problemen. Zodra er terug een robot is, kan die mensen opnieuw bij de hand nemen en in de juiste richting wijzen.” Andreas Rotty

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio