2021: wie is de voorbije twintig jaar het hardste veranderd: de cafébaas of de toog? 

2021: wie is de voorbije twintig jaar het hardste veranderd: de cafébaas of de toog? © Joren De Weerdt

2001: wie is de voorbije twintig jaar het hardste veranderd: de cafébaas of de toog? 

2001: wie is de voorbije twintig jaar het hardste veranderd: de cafébaas of de toog? © RR

1 / 2
thumbnail: 2021: wie is de voorbije twintig jaar het hardste veranderd: de cafébaas of de toog? 
thumbnail: 2001: wie is de voorbije twintig jaar het hardste veranderd: de cafébaas of de toog? 

David Geerts runt twintig jaar café Den Hosp: “Ik deed ’s nachts het papierwerk”

Heist-op-den-Berg, Itegem -

De Heistse cafébaas David Geerts (46) viert deze maand een bijzondere verjaardag. Al twintig jaar runt hij café Den Hosp op het Heistse horecakruispunt onder aan de berg, tussen het ouderlijk huis van Rik Torfs en café ’t Pleintje van de familie van Paul Michiels.

Bert Provoost

“Het bloed kruipt waar het niet gaan kan”, is het antwoord van de Itegemnaar op de vraag hoe hij ooit op het idee is gekomen om een café open te doen. “Ik was al garçon van toen ik nog geen veertien jaar oud was. Ik ben altijd gebeten geweest door horeca. Mijn pleegbroer Kamel werkte hier onder de vorige uitbaters en hij vroeg in 2001 of ik het samen met hem wilde overnemen. Dat hebben we dan ook gedaan, in juli zijn we opengegaan. Na negen jaar heb ik de zaak alleen verder gezet, al is Kamel hier wel blijven werken.”

Korte broek

Geerts staat in Heist-op-den-Berg bekend als schepen voor Pro Heist en was ook vijftien jaar lang parlementslid voor sp.a. Zijn drukke professionele politieke bezigheden zorgden ervoor dat hij niet elke dag in de zaak te zien was. “Ik was de man die ’s nachts het papierwerk deed, de uurregelingen maakte, de boekhouding en de geldzaken regelde. Maar ook in mijn allerdrukste periode kwam ik altijd minstens een dag per week hier werken”, vertelt hij.

David Geerts op het terras voor zijn zaak.

David Geerts op het terras voor zijn zaak. © Joren De Weerdt

“In het begin was het hier eerder een danscafé. Het duurde tot 6u ’s morgens vooraleer de deur op slot ging. Toen kon ik dat nog, van de ene broek in de andere stappen. In de beginjaren wisselde ik geregeld tussen kostuum en korte broek. Daarna heb ik dat meer losgelaten en tapte ik ook wel eens in mijn kleren van in het parlement. Je bent wie je bent, daar is niets mis mee”, aldus David.

“Het werk in het café zorgt er wel voor dat je met je twee voetjes op de grond blijft. Bij sommige parlementsleden voelde je dat ze nog weinig voeling hadden met wat er onder de mensen leeft. Ik zit hier altijd middenin de werkelijkheid. Ik poets af en toe zelf omdat ik mijn kot goed wil kennen. En ik herinner me ook zo’n voorval waarbij het toilet verstopt was op tweede kerstdag en er niemand was om dat te fiksen. Ik heb dan zelf een buis gedemonteerd en kreeg daarbij het hele zootje in mijn gezicht. Plots zat ik helemaal onder de stront. Dat is ook het leven van een cafébaas”, lacht hij.

Iets drinken bij collega’s

Werken op het gouden kruispunt, of horecakruispunt, of rond het Vredesplein (verschillende benamingen voor dezelfde plek, red.) vindt David nog altijd geweldig leuk. “De sfeer van het kruispunt is echt wel een meerwaarde. De Place 2B is nu al een tijd dicht, maar ik hoop dat de zaak snel weer open gaat. De cafés onder aan de berg versterken elkaar. We zitten hier ook met een reeks ervaren cafébazen. Zelf ga ik elke maand wel eens iets drinken bij de collega’s. Zo bouw je een nauw contact op.”

Archiefbeeld van voor corona: klanten bedienen op een vol terras.

Archiefbeeld van voor corona: klanten bedienen op een vol terras. © RR

Bij Den Hosp werken drie vaste personeelsleden en een twintigtal jobstudenten, die mekaar afwisselen. “Met hen samenwerken houdt me jong van geest, ik vind dat wel plezant. Het is dankzij dat goede team dat ik altijd alles heb kunnen combineren. Ik durf te zeggen dat ik in al die jaren geen enkele jobstudent heb afgedankt. Als ik van iemand niet tevreden was, zag ik het als een uitdaging om hen te coachen en dingen bij te leren.”

“Of ik dit nog lang ga doen? Sinds ik uit het parlement ben, ben ik hier veel meer. De sluitingen door corona kwam er dan helaas tussen. Ik zou de volgende jaren het financiële gat dat de crisis voor de zaak heeft geslagen graag goedmaken. Mijn contract loopt nog tot 2028, tot dan ga ik het dus minstens volhouden. Met heel veel plezier.”

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio