De renovatiewerken aan de oever in Arendonk en Retie duren normaal nog tot april 2022. 

De renovatiewerken aan de oever in Arendonk en Retie duren normaal nog tot april 2022. © EMA

Vlaamse Waterweg luistert naar kritiek van fietsers: jaagpad tijdelijk weer open

Arendonk, Retie -

Het jaagpad langs de Turnhoutse Vaart in Retie en Arendonk, een van de drukste fietsknooppunten van de provincie Antwerpen, is tijdelijk opnieuw open: tot het einde van de bouwvakantie. Daarna gaat de populaire fietsroute weer voor negen maanden dicht.

Eddy Meulemans

“Tussen brug 2 in Retie en brug 4 in Arendonk wordt de oeververdediging vernieuwd met paal, draad en doek. De werken zijn nodig om de kanaalboord voldoende sterk te houden”, zegt Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg.

Op 21 juni gingen de werkzaamheden van start aan brug 2 op de grens van Retie en Mol-Postel. Niet de renovatie op zich, maar wel de timing van de werkzaamheden lokte felle kritiek uit bij de lokale inwoners en fietsers. “Mooi geregeld, zo vlak voor het bouwverlof”, reageerde een misnoegde fietser op de sociale media. “Net op het moment dat iedereen vakantie heeft en een mooie fietstocht langs het kanaal wil maken, gooien ze alles dicht.”

Niet in dovemansoren

De kritiek viel niet in dovemansoren bij de Vlaamse Waterweg, want het kanaalpad in Arendonk en Retie wordt nu tijdelijk opnieuw opengesteld: tot het einde van de maand. Op 2 augustus hervat de aannemer de werkzaamheden. Omdat ook het wegdek van het pad langs het kanaal op vele plaatsen in slechte staat verkeert en na de oeverwerkzaamheden wellicht nog meer gaten en scheuren vertoont, besliste de Vlaamse Waterweg om aansluitend een compleet nieuwe asfaltverharding aan te brengen op de kanaalweg over de volledige lengte van de werf in Retie en Arendonk. Voor de vernieuwing van de kade en het jaagpad wordt een budget van 1,1 miljoen euro uitgetrokken. De werkzaamheden duren wellicht tot eind april 2022.

Vertraging

Verder stroomafwaarts langs het kanaal Schoten-Dessel, tussen de Grote Baan in Ravels en de voetgangersbrug in Turnhout, zijn vandaag al soortgelijke restauratiewerken aan de gang. Het kanaalpad blijft er nog minstens vijf maanden afgesloten. “Wellicht tot eind december”, zegt de woordvoerster van de Vlaamse Waterweg. “Ons project in Ravels heeft vertraging opgelopen omdat de oever onvoldoende stabiel bleek, waardoor onze aannemer de metalen damplanken nu in de grond moet heien vanop een ponton op het water.”

Tot zolang de werkzaamheden aan de gang zijn, moeten fietsers vanaf de hoge brug in Ravels een wegomlegging volgen aan de overkant van het kanaal, via het fietspad langs de gewestweg N12 naar Oosthoven of het Heieinde in Oud-Turnhout.

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio