Hevige regen zorgt voor zware overlast (maar zwaartepunt moet nog komen)

Het onweer waar al dagen voor gewaarschuwd werd, veroorzaakte dinsdagavond in Limburg en Wallonië al heel wat wateroverlast.

LEES OOK: Scouts uit Kalmthout geëvacueerd na hevige regenval in Namen

Limburg

De inwoners van heel wat Limburgse gemeenten kregen dinsdagavond een wolkbreuk te verwerken. Dat was onder meer het geval in Zolder, Bilzen en Riemst.

In de Bolderstraat in Riemst moesten dinsdagavond de bewoners de aftrekkers bovenhalen. Na een kortstondige, maar felle stortregen stond de straat blank. Doordat de riolering het overvloedige water niet meer geslikt kreeg stroomden de kelders onder. In Heukelom kon een van de bewoners nog lachen. Hij dobberde rond in een bootje. “Dat hoort er bij”, vertelt zijn vrouw. “Mijn man heeft er al in gelegen, maar we vervoerden ook al een kindje. We hebben die boot speciaal gekocht voor wanneer we met wateroverlast kampen. Dit is niet de eerste keer. Het wordt tijd dat ze iets aan dit probleem doen.”

 

 ©  TP

De mensen in Heukelom moeten toekijken hoe het water zich een weg naar binnen vindt. “Ons huis is overstroomd. “Washok, de dressing, de badkamer, het staat vol. Nog een centimeter en de woonkamer is aan de beurt”, aldus de bewoonster.

Ook in het naburige Bilzen liepen straten en huizen onder. De brandweer was er dinsdagavond volop bezig met het vullen van zandzakjes. Want het ergste moet hier nog komen, zeggen weersvoorspellers.

 

 ©  Tom Palmaers

Overleg gepland

Woensdag vindt overleg plaats met gouverneur Jos Lantmeeters over de wateroverlast die de komende dagen verwacht wordt. Het zwaartepunt van het noodweer wordt voorlopig woensdagnamiddag verwacht, zegt Lantmeeters.

“Er is momenteel geen formeel overleg, maar het gebeurt wel informeel en via telefoon. We gaan eerst gemeentelijk kijken wat er aan de hand is”, zegt de gouverneur. “We gaan er wel van uit dat we noodweer krijgen. Op dit ogenblik wordt alles in gereedheid gebracht.”

Woensdagochtend volgt dan provinciaal overleg. “Het zwaartepunt wordt woensdagnamiddag verwacht, maar we kunnen in de voormiddag pas zeggen waar het het meeste zou regenen”, aldus Lantmeeters. “We gaan na het overleg communiceren, want we willen de mensen duidelijk maken waar men miserie kan verwachten.”

In Voeren geldt alarmpeil oranje door de rivieren de Voer en de Berwijn.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Snelweg onder water

Ook in Brussel viel veel neerslag op korte tijd en moesten enkele tunnels tijdelijk dicht omdat het te gevaarlijk was.

In Waals-Brabant was men op het ergste voorzien, maar stroomden toch weer tientallen huizen onder. Modderstromen zorgden dat woningen niet alleen waterschade opliepen maar dat er ook een bruine smurrie achterbleef.

In de regio rond Verviers is de brandweer van de hulpverleningszone Vesdre Hoëgne et Plateau, waaronder negentien gemeenten in de provincie Luik vallen, tussen donderdag 19.15 uur en woensdag 3 uur 165 keer opgeroepen wegens de hevige regenval.

Vooral voor ondergelopen kelders moest de brandweer afgelopen nacht uitrukken. Onder meer in Xhendelesse, een deelgemeente van Herve, en in Trooz stonden wegen blank.

Het KMI heeft van dinsdag tot en met donderdag code oranje afgekondigd voor meerdere plaatsen in het land, want er kunnen hoeveelheden neerslag vallen die normaal op een hele maand vallen.

LEES OOK: Komende dagen enorme hoeveelheden neerslag verwacht: “Vooral in de Ardennen kunnen er problemen ontstaan”

(lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook in Nederland en Duitsland

Ook in het zuiden van Nederlands-Limburg was er al wateroverlast. De A79-snelweg tussen Heerlen en Maastricht werd afgesloten en in verschillende wijken staan er straten blank. Lokaal viel er in geen tijd 75 liter uit de lucht.

De politie riep mensen dinsdagavond op om thuis te blijven en dus geen verplaatsingen meer te maken. Ook werd gevraagd om de aanwijzingen van de hulpdiensten te volgen en niet roekeloos door ondergelopen straten te rijden.

In Kerkrade stortte het dak van een bedrijf in als gevolg van de overvloedige regenval. Ook de gevel raakte daardoor beschadigd. Op dat moment was niemand meer in het bedrijf aanwezig. De werknemers waren net vertrokken.

De brandweer heeft ook drie mensen gered uit de historische Oliemolen in Heerlen. De boerderij uit de 16de eeuw ligt onder aan een heuvel. De Oliemolen kwam daardoor 1,5 meter onder water te staan. Een vrouw die uit de boerderij gered werd, had onderkoelingsverschijnselen.

In het Duitse district Hof, in de zuidoostelijke deelstaat Beieren, hebben de autoriteiten dinsdagavond het rampenplan afgekondigd. Krachtige onweersbuien en hevige regenval veroorzaken er overstromingen.

Het zwaarst getroffen is volgens de hulpdiensten de omgeving rond de plaats Selbitz, waar de brandweer kelders moest leegpompen en zandzakjes moest doen aanrukken. Voorlopig zijn er nog geen slachtoffers gemeld, al moesten verscheidene gezinnen hun woningen verlaten.

Voorts werd een snelweg door hevig stromend water afgesloten, terwijl in de buurt van de stad Hof een bouwkraan dreigde om te vallen.

Volgens het Rode Kruis zijn de telefoonlijnen van de hulpdiensten in de regio overbelast.

Nog twee regendagen en dan beterschap

Woensdag blijft het zwaarbewolkt tot betrokken met vooral in de oostelijke landshelft veel regen of soms hevige buien, mogelijk vergezeld met onweer. In het centrum valt er bij momenten regen, in het westen blijft het overwegend droog. De maxima schommelen tussen 15 graden in de Hoge Venen en lokaal 20 graden in het centrum. De wind waait matig en aan zee vrij krachtig tot krachtig uit het noordwesten tot noorden. Aan zee zijn rukwinden tot 60 km/u mogelijk.

Woensdagavond en -nacht blijft de neerslagzone boven het oosten van ons land liggen. In het oosten valt er dan nog veel regen. In het centrum valt er eerder regen bij tussenpozen, in het westen blijft het wellicht droog. In het uiterste westen zijn ook enkele opklaringen mogelijk. Het blijft zacht met minima tussen 13 en 17 graden. De wind blijft matig en aan zee vrij krachtig tot krachtig uit noordwestelijke richtingen.

Er wordt nog tot en met donderdagavond gewaarschuwd voor hevige regenval. In Antwerpen en Vlaams-Brabant geldt code geel, in Limburg en enkele Waalse provincies code oranje. Dit zijn de voorspellingen per provincie:

- Antwerpen: 10-40 mm

- Brabant: 10-60 mm

- Henegouwen: 5-50 mm

- Limburg: 60-130 mm

- Luik: 80-150 mm

- Namen: 40-100 mm

- Luxemburg: 70-120 mm

Lokaal kan er soms ook onweer voorkomen waardoor plaatselijke afwijkingen mogelijk zijn.

Donderdag is het betrokken met vaak matige tot intense regenval in het oosten van het land. In het westen is het overwegend droog met geleidelijk meer opklaringen. De maxima liggen tussen 16 graden in de Hoge Venen en 21 graden in het westen. De wind waait matig tot vrij krachtig uit het noordwesten tot noorden. Aan zee liggen de maxima rond 19 graden.

Vrijdag is het eerst overal zwaarbewolkt en kan er in het zuidoosten van het land nog soms wat regen vallen. In de namiddag ontwikkelen er zich meer opklaringen. De maxima liggen tussen 17 en 22 graden bij een matige en aan zee vrij krachtige noordwesten- tot noordenwind.

Zaterdag ontwikkelen er zich in de loop van de dag meer opklaringen. Aan zee wordt het zelfs vrij zonnig, maar de wind zal er nadrukkelijk aanwezig blijven. In de Ardennen hangen er ‘s namiddags steeds veel stapelwolken met kans op een lokale bui. Het wordt iets warmer met maxima tussen 19 en 26 graden. Ook op zondag zal het ochtendgrijs breken en zullen zon en wolken elkaar afwisselen. In Hoog- België hangt er opnieuw meer bewolking, maar de kans op een bui is wel beperkt. Maxima tussen 20 en 27 graden.

 (gjs, ppn)

MEER OVER Meest gelezen