©  ISOPIX

Door 3M mag België meer CO₂ uitstoten

Het lijkt ongelooflijk cynisch, maar een forse onderschatting van de uitstoot bij 3M in het verleden geeft Vlaanderen en België de komende jaren net ruimte om heel wat extra CO₂ de lucht in te blazen.

Chemiereus 3M, in Zwijndrecht verwikkeld in het PFOS-schandaal, blijkt jarenlang veel meer HFK-23 uitgestoten te hebben dan gedacht. Dat zware broeikasgas is fors krachtiger dan CO₂: de uitstoot tussen 2013 en 2017 was goed voor hetzelfde effect als 5 miljoen ton CO₂.

Die extra uitstoot komt ons land goed uit. Tussen 2021 en 2030 moeten België en Vlaanderen de CO₂-uitstoot met 35% doen dalen. Dat tegenover een berekening met de uitstoot van 2005 tot 2018. De extra uitstoot van 3M toen verhoogt ons startniveau en geeft Vlaanderen nu dus extra ruimte.

Dubbel geluk

Vlaanderen mag daardoor tussen 2021 en 2030 nog eens 6,5 tot 6,8 miljoen ton CO₂ extra uitstoten, ofwel 1,1% extra CO₂-‘budget’. Vlaanderen heeft zelfs dubbel geluk. De 5 miljoen ton extra van de voorbije jaren wordt Vlaanderen ook niet aangerekend.

“Vlaanderen is creatief omgegaan met zijn klimaatboekhouding. Dergelijke achterpoorten hollen klimaatdoelstellingen uit”, reageren enkele Groen-parlementsleden. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) veegt dan weer de insinuatie van tafel dat de cijfers bewust gemanipuleerd zijn. Ze vindt dat Vlaanderen eindelijk een jarenlang gekend probleem aanpakt. wwi, cm

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio