Erik Helderweert met Lena (7), broer Wim en illustrator Lise Leonard bij de voorstelling van ‘Lena en het goud’. 

Erik Helderweert met Lena (7), broer Wim en illustrator Lise Leonard bij de voorstelling van ‘Lena en het goud’. © RR

Lena speelt hoofdrol in prachtig geïllustreerd boek dat haar peter schreef met haar in gedachten

Zoersel -

Bestaat er een mooier cadeau dan een écht boek van je peter krijgen waarin je zelf de hoofdrol speelt? Je kan het antwoord aan Lena Helderweert (7) uit Zoersel vragen. Zij kreeg net Lena en het goud als geschenk van haar peter en oom Erik Helderweert (33) met illustraties van Lise Leonard (31).

Kristin Matthyssen

Voor Erik Helderweert is Lena en het Goud meteen het eerste kinderboek dat hij schreef. Het is geschikt voor flinke lezertjes vanaf 7 jaar, maar kan ook voorgelezen worden. Als sprookje is het verhaal van Lena eigenlijk leeftijdloos.

Lise Leonard, dochter van kunstenaar Antoine Leonard uit Zoersel, maakte de prachtige illustraties in aquarel. Haar jeugdvriend Wim Helderweert (32), de broer van Erik en dus ook een oom van Lena, deed de grafische vormgeving. Het boek met hardcover telt 66 pagina’s, kost 23,99 euro en is uitgegeven bij uitgeverij Boekscout. Je kan het online bestellen via Boekscout.nl of bij boekhandels zoals Het Voorwoord in Heist-op-den-Berg en Malpertuis in Genk.

En zeggen dat Helderweert – een mooie familienaam voor een auteur – nooit achter zijn laptop is beginnen tikken met de bedoeling een boek te schrijven. “In 2014 verzorgde ik de presentatie van het optreden van de fanfare waarin mijn vriendin speelt. Ik had dat al eens gedaan en wou die bindteksten nu anders maken. Met de playlist van het concert schreef ik bij elk stuk een tekstje dat de emoties van het muziekstuk uitstraalde. Mijn inspiratiebron was Lena, het schattig meisje waar ik net dat jaar peter van was geworden.”

Het aanvankelijk concertverhaal van twee bladzijden werd nadien verder uitgewerkt door Erik. Hij gaf het titelpersonage de eigenschappen van hoe hij zelf hoopt dat Lena als jonge vrouw zal evolueren.“Goedhartig, vriendelijk, maar ook voldoende eigengereid. En bovenal: een dromer, want dromen is belangrijk.” En toen begon Erik langzaam zélf te dromen. “Stel dat ik Lena dit verhaal waarin ze zelf de hoofdrol speelt cadeau kan doen. Eind 2019 sprak ik Lise Leonard aan. Ik kende haar werk. We groeiden allebei in Zoersel op.”

Lise is geen illustratrice van beroep, maar het artistieke zit wel in de familie. Haar vader Antoine ‘Toon’ Leonard leerden veel Zoerselaars kennen via Comité Den Overkant. Haar broer tekent animatiefilms.

“Erik kende ik van in het jeugdhuis en het uitgaansleven in Zoersel vroeger”, vertelt Lise, die intussen in Borgerhout woont. “Met zijn broer Wim was ik nauwer bevriend. Ik ben geen professioneel tekenaar, hij is geen professioneel schrijver, maar die emoties en het ridderlijk thema in het verhaal van Lena spraken mij aan. Lena wordt als kind achtergelaten bij een oud koppel. Als die sterven, woont ze alleen met de hond op de boerderij. Ze trekt haar plan, maar wil graag nog iemand extra in haar leven. En dan komen er mensen en dieren vragen of ze hen de weg naar het kasteel wil wijzen in ruil voor een zak goud.”

De bibliotheek van Schoten kocht Lena en het goud al aan. Hopelijk passeren Erik en Lise ook snel bij de bibliotheek in Zoersel. “En misschien gaan we in Borgerhout ook wel eens horen of er interesse is.”

Uitlenen is leuk, maar kopen om honderd keer te herlezen natuurlijk nog veel leuker.

Erik, Lise en Wim bij de presentatie van hun boek. 

Erik, Lise en Wim bij de presentatie van hun boek. ©  rr

De cover van . 

De cover van . ©  rr

‘Lena en het goud’, Erik Helderweert-Lise Leonard, uitgeverij Boekscout, 66 pagina’s, 23,99 euro.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio