©  Joris Herregods

Drukte in Antwerpse haven doet schepen uitwijken naar Le Havre

Antwerpen -

De rederijen Maersk en MSC schrappen deze zomer Antwerpen als stop op een van hun reguliere gezamenlijke diensten. Antwerpen deelt in de klappen door de wereldwijde drukte.

Maersk en MSC delen in de zogeheten 2M-alliantie elkaars schepen. Dat gebeurt onder meer op de ‘dienst’ AE55. Zoals De Lijn vaste buslijnen met vaste haltes heeft, zo vaart deze dienst tussen het Verre Oosten en Noord-Europa, met halte in onder andere Antwerpen.

Maar de 2M-partners schrappen in de komende zes weken de aanloop in Antwerpen. “Door hoge densiteit op de yard (het containerplein nabij een kaai, red.) en uitzonderlijke wachttijden in Antwerpen heeft Maersk beslist om de AE55-dienst Antwerpen te schrappen en (het Noord-Franse, red.) Le Havre in te voegen, dit voor de komende zes vaarten.”

De rederijen groeperen vracht voor Antwerpen nu op een andere lijn.

Drukte

Extra coronavracht (denk aan extra laptops, headsets, bureaustoelen, ...), verstoorde vaarschema’s, enzovoort, het zorgt wereldwijd al langer voor problemen. Vertragingen hebben ook een zelfversterkend effect. Containers voor de uitvoer die niet wegraken van een terminal, staan ook in de weg om efficiënt inkomende containers te behandelen.

“Die congestie is wereldwijd, inderdaad”, zegt Michel Marstboom, gedelegeerd bestuurder van Maersk Line Belgium. “Ik las recent dat er te allen tijde ergens 340 schepen liggen te wachten om aan te kunnen meren. De exponentieel gestegen vraag, maar soms ook coronamaatregelen die terminals iets minder productief maken, dat geeft dat sneeuwbaleffect. Hoe het na die zes weken gaat zijn? Dat is koffiedik kijken.”

Vijf dagen wachten

Volgens Marstboom heeft Antwerpen qua volumes nog vrij goed standgehouden. “Qua congestie valt het hier nog mee. We spreken van wachttijden van vijf dagen. In Amerikaanse havens is dat twee weken, in Afrikaanse havens drie weken. Maar ook vijf dagen is al veel, bijvoorbeeld vanwege de kostprijs voor het charteren van containerschepen. En ook: meer containers op het water versterkt ook het tekort aan containers op land.”

Ter illustratie, één dag een schip huren met plaats voor 8.500 containers kostte in 2020 nog zo’n 25.000 euro. In 2021 liep dat op tot meer dan het dubbele.

LEES OOK: Antwerpse haven profiteert van Brexit

(cm)

Vastgoed

Jobs in de regio