© ATV

Vlaams minister bezoekt CJT-jeugdverblijf Sint-Jansburg: “Ze hebben onze steun nodig”

Westmalle -

Vlaams minister van Jeugd en Media Benjamin Dalle (CD&V) bracht dinsdagnamiddag een bezoek aan Sint-Jansburg. Geen toeval, want de minister tekende voor een investeringssubsidie, zodat het Centrum voor Jeugdtoerisme (CJT) dit jeugdverblijf te midden van de bossen binnenkort kan renoveren.

Kristin Matthyssen

Dalle rijmt op Malle, maar het is niet daarom dat de minister Sint-Jansburg uitkoos voor een bezoek. “Die steun aan Sint-Jansburg is nog altijd de grootste investeringssubsidie die ik voor een jeugdverblijf ondertekende”, vertelt de minister. “Zo groot zijn die budgetten voor jeugdverblijven niet, al heb ik vanmorgen nog met collega Zuhal Demir aangekondigd dat de Vlaamse regering 5,175 miljoen euro uittrekt om jeugdverblijven en hostels te steunen. Ze hebben een heel moeilijk jaar achter de rug.”

Burgemeester Harry Hendrickx (DBM) verwelkomt minister Dalle. 

Burgemeester Harry Hendrickx (DBM) verwelkomt minister Dalle. ©  kristin matthyssen

Burgemeester Harry Hendrickx (DBM) en schepen van Jeugd Elisabeth Joris (DBM) legden nog eens uit waarom Malle zo veel toeristische overnachtingen per jaar telt. “Dat komt niet omdat het hier vol hotels staat, maar omdat we veel jeugdverblijven hebben. Heibrand wordt veel door chirogroepen gebruikt, Hopper-Drieboomkensberg is in trek bij de Scouts en Gidsen, het Provinciaal Vormingscentrum ontvangt ook veel jeugdgroepen en dan zitten we hier nog met Sint-Jansburg.”

Gesticht door Chiro Merksem

Sint-Jansburg in de Heikantstraat ligt afgelegen tussen Drieboomkensberg en de Brechtse Heide. De Chirojongens Sint-Franciscus en de Chiromeisjes Sint-Agnes uit Merksem begonnen er in 1937 met de uitbouw van hun ‘buitengoed’. In 1938 ging hun eerste bivak hier door. Die invloed is nog duidelijk zichtbaar in de gebouwen. Zo is er aan het hoofdgebouw De Burcht een kapel met klokkentoren, want vroeger ging de proost mee op kamp. De Burcht heeft zeventig slaapplaatsen. Dan is er nog een kleiner gebouw, De Schildknaap, met twintig bedden. Met de tentenweide inbegrepen kunnen er tot 135 personen overnachten.

Minister Dalle (links) met Geert Bosschaert, Karel De Decker en Ilse Janssens voor De Burcht. Tweede rechts nog burgemeester Harry Hendrickx. 

Minister Dalle (links) met Geert Bosschaert, Karel De Decker en Ilse Janssens voor De Burcht. Tweede rechts nog burgemeester Harry Hendrickx. ©   kristin matthyssen

“In 1974 kwam het beheer in handen van het Centrum voor Jeugdtoerisme”, legt centrumverantwoordelijke Geert Bosschaert uit. “Dankzij de steun van de Vlaamse overheid konden we het domein in 2019 overkopen van de vzw Dekanaat Antwerpen, Regio Deurne-Merksem. Het probleem was dat bij het opstellen van het gewestplan ons bos als agrarisch gebied werd ingekleurd. Dankzij een speciaal gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) van de gemeente Malle, is Sint-Jansburg nu geregulariseerd en liggen we in een zone voor verblijfsrecreatie, zodat we bestaanszekerheid hebben en aan de renovatie van De Burcht kunnen beginnen. We gaan extra dagzalen creëren, enkele kleinere slaapkamers bouwen en alles toegankelijker maken. In het kader van duurzaamheid heeft CJT nog een subsidieaanvraag lopen voor het plaatsen van een warmtepomp, isolatie en recuperatie van regenwater.”

Alles moet in de lente van 2023 klaar zijn. In tegenstelling tot andere jeugdverblijven, moeten de groepen zelf koken in Sint-Jansburg. Dat vindt Chiro Meeuwen, aanwezig met zo’n honderd leden en dertig kookouders, niet erg. Zij arriveerden maandag en blijven tien dagen. “Het is hier mooi en ‘bossig’”, zegt Selian Kelchtermans (15) over Malle. “Ik heb net een selfie met de minister genomen.” Of de Meeuwenaars Malle eigenlijk kennen? “Van het bier natuurlijk!”

CJT telt negen verblijfcentra in Vlaanderen, waaronder twee in de provincie Antwerpen, in Westmalle en in Hingene.

Minister voor jeugd Benjamin Dalle (CD&V) in gesprek met de Chirojongeren van Meeuwen. 

Minister voor jeugd Benjamin Dalle (CD&V) in gesprek met de Chirojongeren van Meeuwen. ©  kristin matthyssen

www.sint-jansburg.be en www.cjt.be
Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio