De NMBS kan van de minister haar plannen om betalend parkeren in te voeren op de parking van Herentals voortzetten. 

De NMBS kan van de minister haar plannen om betalend parkeren in te voeren op de parking van Herentals voortzetten. © RR

Minister houdt betalende stationsparkings niet tegen

Herentals, Mol, Tielen -

Het ziet er naar uit dat niets het invoeren van betalend parkeren bij de stations van Herentals, Mol en Tielen (Kasterlee) nog kan tegenhouden. De bevoegde minister legt de NMBS niets in de weg.

De NMBS wil na Turnhout en Noorderkempen (Brecht) ook de parkings bij de stations van Herentals, Mol en Tielen betalend maken. Herentals zou daarbij dit najaar als eerste al aan de beurt komen. Dat leidde daar op de jongste gemeenteraad nog tot unaniem protest van alle partijen. Maar ook de Kempense vervoerregio, de conferentie van Kempense burgemeesters en de betrokken burgemeesters zelf tekenden al verzet aan. Volgens federaal parlementslid en Herentals schepen Yoleen Van Camp (N-VA) ging het tot nu toe met NMBS altijd om dovemansgesprekken.

“Op het laatste overleg begin juli gaf NMBS wel aan dat zij bereid is om de plannen on hold te zetten, mocht daartoe een vraag komen vanuit het kabinet van federaal minister voor Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). Maar op mijn vraag in de commissie vandaag (dinsdag, red.) zegt de minister dat hij NMBS verder laat gaan met haar plannen. Het pesten van de Kempense pendelaars krijgt zo, na de oude treinstellen, de slechtste stiptheid, het uitblijven van tunnels onder spooroverwegen en het gebrek aan toegankelijkheid alweer een extra dimensie.” 

Volgens minister Gilkinet lopen de onderhandelingen tussen NMBS en overheid nog volop. “Ik wil de trein zo aantrekkelijk mogelijk maken en zo veel mogelijk mensen naar de trein lokken”, zegt Gilkinet. “In het nieuwe openbaredienstencontract met NMBS wil ik een duidelijk kader en goede afspraken. Maar het zou niet van goed bestuur getuigen dat de minister tussenkomt voor elke individuele stationsparking.”(ho)

MEER OVER Mobiliteit Kempen