Omer en Nathalie met de twee uitgegeven boeken.  

Omer en Nathalie met de twee uitgegeven boeken.  © Leo De Nijn

Gepensioneerd rijkswachtofficier schrijft boek over zijn levensverhaal: “Het is een afschrift van mijn DNA en de liefde die ik gevonden heb”

Leest -

Omer Van Cauwenbergh (67) verloor drie jaar geleden zijn zoon. De meest pijnlijke periode uit z’n leven schreef hij neer in een boek. Door het drama leerde hij evenwel zijn nieuwe liefde, Nathalie Deliens (54) uit Leest (Mechelen) kennen. Met ‘Testament van Taal’ maakt het schrijversduo Nathan Juda een opmerkelijk debuut. “Het is mijn testament voor mijn twee kleinkindjes die ik nauwelijks mag zien”, zegt Omer met krampachtige stem.

Leo De Nijn

Omer is een gewezen officier bij de Rijkswacht en Federale Politie. “Die job was een beetje opgedrongen door mijn vader, die toen bij het leger werkte. De ruwe en barbaarse werkwijze die er gehanteerd werd, was niet echt mijn ding. Wel blik ik tevreden terug op mijn laatste twintig werkjaren toen ik deel uitmaakte van de veiligheidsdiensten van het Koninklijk Paleis”, start Omer zijn verhaal. Een verhaal van vallen en opstaan en turbulente liefdesrelaties en andere escapades. Tot Omer in 2018, na een strijd van enkele maanden tegen kanker, zijn zoon Vincent moest afgeven.

“Toen stortte mijn wereld in”, zegt Omer. “Maar dat verdriet gaf mij veel inspiratie om ‘Het boek van Vincent – icoon van moed en hoop’ in eigen beheer uit te geven. Een belofte aan Vincent. Ik ben met rugzakken vol vertrokken om het boek aan zo veel mogelijk mensen uit te delen. Want de dramatiek achter zo’n verlies, ondervind je alleen wanneer je er zelf mee te maken krijgt”, gaat Omer verder.

Nieuwe liefde

Via een bevriend straatmuzikant in Mechelen kwam Nathalie in het leven van Omer. “Ik kreeg het boek toegestopt en heb het in één adem uitgelezen. Het emotionele verhaal van Vincent ontroerde mij enorm. Niet veel later zochten we contact en in september 2020 zijn we getrouwd”, vertelt Nathalie, die al meer dan dertig jaar in Leest woont.

“Ik ben mijn zoon verloren, maar door dit drama heb ik wel de liefde van mijn leven leren kennen. Het is dit levensverhaal dat we samen hebben neergeschreven in ‘Testament van Taal’. Nathalie heeft een zoon die met een heel speciale vorm van autisme door het leven gaat. We hebben tot vandaag alle twee een zwaar levensparcours achter de rug. De ellende is lang niet over. Ik mag mijn kleinkinderen van 4 en 6 jaar bijna niet zien. Dat is verschrikkelijk. Maar de liefde die ik met Nathalie heb gevonden, sterkt ons om in de toekomst nog te genieten.”

Testament voor kleinkinderen

In het verlengde van Vincents boek besloot Omer om zijn ganse leven uit te schrijven. “Een manier om een onverbiddelijke confrontatie aan te gaan met mezelf. Want ik wil een soort van testament nalaten. In de eerste plaats voor mijn jonge kleinkindjes”, geeft Omer mee. Maar het moest ook een soort bildungsroman in 110 columns worden. In het boek beschrijft de auteur zijn queeste doorheen een leven dat getekend is door moeizame kinder- en jeugdjaren. Gevolgd door een turbulent jongvolwassen leven. “Geen fictieverhaal, maar een afschrift van mijn DNA en de liefde die ik met Nathalie gevonden heb. De dood krijgt een ereplaats, terwijl mijn leven een definitieve start neemt.”

Nathalie is coauteur van ‘Testament van Taal’. Zij zorgt met frivole en tedere tekeningen voor frisheid en ademruimte tussen de vele tragische passages. Het boek is geen eindpunt voor het schrijversduo Nathan Juda. “We gaan een blog opstarten om ons levensverhaal te blijven doen. Over de tijd die verder tikt en wat er tijdens en na corona allemaal is gebeurd. Mogelijk gaan we elders wonen. We zien elkaar graag genoeg om op een veel kleinere plek verder te leven”, besluit Nathalie.

‘Testament an Taal’ kan je kopen bij de Mechelse boekhandel De Zondvloed en de Leuvense boekhandels Barboek en Plato. Rechtstreeks bestellen bij de auteurs kan ook via nathan.juda@yahoo.com

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio