Ook de Schupstraat krijgt binnenkort een ander uitzicht. 

Ook de Schupstraat krijgt binnenkort een ander uitzicht. ©  WAS

Antwerpse Diamantwijk wordt heraangelegd tot woonerf met meer groen

Antwerpen -

Het Antwerpse stadsbestuur wil van het hart van de Diamantwijk in de buurt van het Centraal Station een woonerf maken. Het stevig beveiligde hart van de Antwerpse diamanthandel zal worden heraangelegd met aandacht voor vergroening en waterhuishouding en het moet ook een pak gezelliger worden, zonder de veiligheid in het gedrang te brengen.

Bron: BELGA

De Hoveniersstraat, Rijfstraat en Schupstraat vormen vandaag door de geldende veiligheidsmaatregelen een weinig uitnodigende buurt, maar daar zal volgens de stad verandering in komen. “We gaan met dit project naar een opwaardering van het economische hart van de diamant, waarbij we een veilige ruimte creëren én een duurzaam en aangenaam handelscentrum centraal staat”, zegt schepen van Openbaar Domein Claude Marinower (Open Vld). “We gingen hiervoor in gesprek met de bewoners en de handelaars en in het bijzonder met AWDC (de koepelorganisatie van de diamantsector, red.).”

Omdat er ondergronds weinig ruimte is voor wortels van bomen, kiest de stad voor verhoogde plantvakken en groenslingers om toch tot maximale vergroening te komen. Het voorontwerp voorziet in een gescheiden rioleringsstelsel waarbij het regenwater dat op straat valt, wordt afgeleid naar de plantvakken, die trouwens ook de laad- en loszones in de buurt zullen afbakenen. Er zal ook zitgelegenheid komen voor bewoners en passanten. De stad wil tot slot de Portugese synagoge voorzien van architecturale verlichting en een soort van herdenking plaatsen voor de bomaanslag van 1981, waarbij drie doden vielen.

Het voorontwerp van de heraanleg is nu klaar en zal worden uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Bewoners en handelaars zullen zich daar opnieuw over kunnen uitspreken. De realisatie van het hele plan zou er in 2022-2023 komen.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio