De Bron van Roze Aarde zal helpen tijdens therapieën. © RR

Hovese kunstenaar schenkt kunsttapijt aan psychiatrisch ziekenhuis

Hove, Antwerpen -

Het kunsttapijt De Bron van Roze Aarde van Francois Blommaerts uit Hove is voortaan in handen van het psychiatrisch ziekenhuis Stuivenberg. Daar zou het gebruikt kunnen worden tijdens therapieën.

Filip Spoelders

Kunstenaar Francois Blommaerts wilde bij de verhuis van zijn atelier vanuit Boechout naar Hove enkele van zijn kunstwerken schenken. Hierbij had hij graag dat zijn werken op openbare plaatsen terecht zouden komen. Met het kunsttapijt De Bron van Roze Aarde is dit nu het geval want het is geschonken aan het psychiatrisch ziekenhuis Stuivenberg van Antwerpen.

Tijdens de therapie

Het ziekenhuis is nog op zoek naar een geschikte plaats voor het tapijt van zeven meter lang en 1,20 meter breed. Maar volgens directeur Hugo Pietermans kan het gebruikt worden tijdens behandelingen. “We hebben twee werken van Francois bekeken en het tapijt zal zeker goed tot zijn recht komen in ons ziekenhuis. Het is een mooi maar vooral zacht tapijt. Het is onze bedoeling om het tapijt op termijn in een therapieruimte te leggen. De patiënten kunnen er met blote voeten over wandelen of op een stoel erbij gaan zitten. De aangename wol van het tapijt zal bijdragen tot relaxatieoefeningen.”

Kunstenaar Blommaerts schonk zijn werk De Swalamander al aan de gemeente Boechout. © Filip Spoelders

Het tapijt werd gemaakt uit zuivere Nieuw-Zeelandse scheerwol. Francois maakte het na een reis naar Frankrijk. “Het werk is geïnspireerd op oeroude rotstekeningen die ik in het zuiden van Frankrijk ben gaan opzoeken in Vallée des Merveilles. Het is een onherbergzame streek waar enerzijds vlinders overwinteren en waar het anderzijds elke middag onweert. In de prehistorie dachten de mensen daarom dat daar de goden moesten wonen. Uit respect gingen ze er tekeningen in de rotsen kerven”, legt de kunstenaar uit.

Hij is tevreden dat zijn kunstwerk een nuttige plaats zal krijgen. “In het centrum vonden ze het belangrijk dat het werk ook een functionele toepassing zou krijgen. Aangezien de kwaliteit van het werk dit toelaat is het nu naar daar verhuisd. Ik vind het fantastisch dat mijn werk op die manier een nieuw en sociaal leven tegemoet gaat.”

Eerder dit jaar schonk hij zijn werk De Swalamander al aan de gemeente Boechout die er een plaats in de bibliotheek voor vrijmaakte.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio