Fabienne en Bart in hun studio. 

Fabienne en Bart in hun studio. © Dirk Vertommen

Fabienne en Bart bouwen studio en concertzaaltje in kelder

Kessel -

In oktober van vorig jaar verhuisde Fabienne Cornière (50) en haar man Bart Kennes (57) van Duffel naar Kessel. De kelder van hun nieuwe woonst werd in een mum van tijd omgebouwd tot een muziekstudio, de garage naast de studio doet af en toe dienst als klein concertzaaltje.

Ward Bosmans

Wanneer we de woning van Bart en Fabienne binnenkomen, merken we meteen dat we op het juiste adres zijn. Aan de muur van de woonkamer hangen drie gitaren en bij het raam staat een muziekpupiter. Bij de koffie krijgen we een cupcake met het logo van The Fabs, de coverband van Fabienne. Mijn verhaal, zo heet de eerste single die Fabienne onlangs opnam. En dat is wat Fabienne het komende uur zal doen… haar verhaal vertellen.

“Ik ben pas in 2016 gitaar beginnen spelen”, zegt Fabienne. “Als klein kindje was ik echter al gefascineerd door de piano die bij ons thuis stond. Ik dacht altijd: als ik later groot ben, ga ik muziekles volgen. Maar ik mocht niet van mijn ouders omdat het te duur was. Ik nam mij voor om als ik later écht groot zou zijn en het zelf zou kunnen betalen, les te volgen. Ik ging werken, ik kreeg een kindje, ik had mijn huishouden en het is er nooit van gekomen. Tot vijf jaar geleden… Mijn man had een advertentie gelezen van de GIZON-school uit Sint-Katelijne-Waver. GIZON staat voor Gitaar Zonder Noten. We besloten ons samen in te schrijven.”

Fabienne en Bart volgden samen gitaarlessen. 

Fabienne en Bart volgden samen gitaarlessen. ©  Dirk Vertommen

Fabienne en Bart kochten zich elk een goedkope akoestische gitaar en begonnen eraan. Fabienne vond het meteen zo plezant. Het bleek helemaal haar ding. De lessen konden niet snel genoeg vooruit gaan. Na een jaartje les ontdekte ze dat ze ook kon zingen en gitaar spelen tegelijk.

“Ik deed mee aan het free podium van de GIZON-school. Ik kreeg diezelfde avond nog de vraag om het voorprogramma te doen van een band die al meer dan twintig jaar bezig waren.”

The Fabs

Fabienne is stafmedewerker aan de stad Mechelen en toen een van haar collega’s de foto’s van dat optreden zag op facebook, kreeg ze de vraag om op te treden op de Wereldlichtjesdag op de begraafplaats van Mechelen. “Enkele weken later was er een aanbod om met een volledige band op te treden. We hadden niets van materiaal. Geen boxen, geen monitors, geen mengpaneel, geen naam en zelfs geen muzikanten. Mijn gitaarleraar kwam ons uit de nood helpen en ik vond nog een bassist en een zangeres die wat ervaring hadden. We repeteerden drie keer en noemden onszelf The Fabs. En Bart, die het gitaarspelen niet zo leuk vond, werd onze geluidstechnieker.”

Kelder

Bart en Fabienne nemen ons mee naar de kelder van hun woning. “Toen we besloten om te verhuizen zijn we op zoek gegaan naar een huis waar er ruimte was voor een studio. In onze vorige woning hadden we twee grote chalets in de tuin staan die we gebruikten als repetitiekot. Dit huis is helemaal onderkelderd. We zagen meteen de mogelijkheden. De brede gang naast de ondergrondse garage gebruiken we bij slecht weer als concertzaaltje voor de tuinconcerten die we hier geven. De achterliggende ruimte is ingericht als studio en repetitieruimte.”

De studio in ingericht met gloednieuwe geluidsapparatuur. 

De studio in ingericht met gloednieuwe geluidsapparatuur. ©  Dirk Vertommen

Ten huize Bart en Fabienne draait alles duidelijk om muziek. De studio is piekfijn ingericht met nieuwe geluidsapparatuur. Aan de muur hangen drie goud geschilderde platen. “Ik was wat bang voor het geluid in deze ruimte, maar het valt goed mee”, zegt Bart. Om dat te demonstreren, speelt Fabienne een deuntje op haar gitaar. “Hier in deze ruimte kunnen we concertjes geven voor maximum dertig mensen. We doen dat op regelmatige basis. We hebben de afgelopen jaren alle apparatuur daarvoor aangekocht.”

Eerste single

In het voorjaar rijpte het idee bij Fabienne om een eigen nummer te schrijven. “Hoe ik op dat idee kwam? De mensen van Café Malvine in Heffen moedigden mij aan om mij in te schrijven voor een wedstrijd van singer-songwriters. Maar ik had geen eigen nummers. En dus ben ik ’s anderendaags beginnen schrijven. Ik vond iemand die de nummers wou opnemen in een studio en zo is alles begonnen. Ik heb er geen opleiding voor gevolgd en ik besef dat ik weinig ervaring heb, maar ik schrijf toch zelf alle teksten en de muziek. Ik ben ermee begonnen tijdens de eerste lockdown. In maart van dit jaar heb ik er nog een aantal geschreven. Alle nummers die ik schrijf zijn een soort van puzzelstukjes. Als je ze naast elkaar legt, leer je mij kennen. In Mijn verhaal probeer ik de dingen te vertellen die ik heb meegemaakt. Door met muziek bezig te zijn, bekijk ik sommige dingen anders.”

In het voorjaar rijpte het idee bij Fabienne om een eigen nummer te schrijven. 

In het voorjaar rijpte het idee bij Fabienne om een eigen nummer te schrijven. ©  Dirk Vertommen

“Of het een grote mentale stap is om mijn eigen nummers voor een publiek te brengen? Ja natuurlijk. Ik heb vorige week mijn single voor het eerst live gebracht. Je toont je binnenste, terwijl je bij een cover eigenlijk het verhaal van iemand anders vertelt”, zegt Fabienne.

Fabienne werkt momenteel aan een volledig album met eigen Nederlandstalige nummers. Die plaat wil ze onder haar eigen naam dit najaar nog uitbrengen. Daarnaast blijft ze ook verder optreden met haar coverband The Fabs. Wie Mijn verhaal van Fabienne wil beluisteren, kan dat via https://youtu.be/c6xABGshFo0MEER OVER Zomerreeks

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio