Aanschuiven voor een prikje in het vaccinatiecentrum Spoor Oost. 

Aanschuiven voor een prikje in het vaccinatiecentrum Spoor Oost. ©  Jan Van der Perre

Spontane wissel op Spoor Oost: ter plekke kiezen voor een J&J-vaccin

Keuzestress in het vaccinatiedorp op Spoor Oost in Borgerhout. In het Antwerpse vaccinatiedorp op Spoor Oost konden meerderjarige mensen die een oproep hadden gekregen voor hun eerste Moderna-prik spontaan overschakelen op het vaccin van Johnson & Johnson. Van de 4.000 mensen die langskwamen voor een vaccin van Moderna, stapten er 530 over naar het Janssen-vaccin. Dat is een goede 13 procent.

Patrick Vincent

Speciale voormiddag in het vaccinatiedorp op Spoor Oost. Wie zich had opgegeven voor zijn eerste prik met het Moderna-vaccin, kreeg bij het binnenkomen van de stewards ook de keuze om voor een vaccinatie met het vaccin van Johnson & Johnson te gaan. Het voordeel: je hebt maar één prik nodig en bent dus veel sneller officieel en volledig beschermd.

LEES OOK. 18-plussers kunnen van vaccin wisselen in vaccinatiecentrum Spoor Oost

Er zijn in Antwerpen sinds vandaag 12.000 extra Johnson & Johnson vaccins voorradig. Je kon die switch al op voorhand online aanvragen via QVax. Maar nu kon je de keuze ook spontaan maken. In het vaccinatiedorp was er deze voormiddag een extra lijn opengegaan voor wie de wissel maakte. Vele aanschuivers keken verbaasd op toen ze de mogelijkheid kregen. Sommigen twijfelden, anderen, vooral jongeren gingen resoluut voor de nieuwe keuze.

LEES OOK. Pfizer, Moderna of toch AstraZeneca: wie is er na vaccinatie het best beschermd?

“Gigantische tijdswinst”

Studente Rawan Al Hossein (20) uit Merksem liet zich eenvoudig overhalen om te switchen naar Johnson & Johnson. “De tijdswinst is gigantisch. Ik heb ondertussen een goede vakantiejob bij Antwerp Fried Chicken en na vandaag hoef ik geen tijd meer te verliezen om naar Spoor Oost te komen.”

Studente Rawan Al Hossein (20) uit Merksem. 

Studente Rawan Al Hossein (20) uit Merksem. ©  Patrick De Roo

Iets meer dan 13% van alle mensen in de rij die voor de eerste Moderna-prik kwamen, maakte spontaan de keuze om te switchen. “De mensen die vandaag voor hun tweede prik komen, kunnen natuurlijk niet meer veranderen”, aldus de stewards.

“Praktische kant belangrijker”

“Ik was een beetje te lui om me op voorhand online in te schrijven”, zegt Stef Baert (23) uit Antwerpen, die opdaagde met een uitnodiging voor Moderna. “Maar toen ik hier ter plekke nog kon veranderen, heb ik niet getwijfeld. Dat Moderna efficiënter blijkt, daar heb ik niet over nagedacht. Voor mij was de praktische kant belangrijker. Nu win ik een maand en hoef ik me niet te laten testen als ik straks naar het buitenland of een evenement wil gaan. En zeg nu zelf: Zo plezant is het hier nu toch ook niet dat je graag nog eens terugkomt?”

Stef Baert 

Stef Baert ©   Patrick De Roo

MEER OVER Coronavirus