© TVO

Greg Van Avermaet hard voor zichzelf: “Dit is mijn slechtste Tour ooit”

Greg Van Avermaet (AG2R Citroën) reed zich nog niet in de kijker in deze Tour de France. Normaal doet de renner altijd mee voor een ereplaats in etappes zoals naar Mûr-de-Bretagne, Landerneau, maar in deze editie was hij enkel mee  met een vroege vlucht op dag zes, een rit die was voorbestemd voor de sprinters, en schoof hij ook mee in de etappe naar de Mont Ventoux, maar zonder resultaat. “Ik rijd mijn slechtste Tour ooit”, zei Van Avermaet op de tweede rustdag.

Tjorven MessiaenBron: BELGA

“Het is zeker niet leuk om met zo’n resultaten naar buiten te komen”, vertelde een eerlijke Van Avermaet op de tweede en laatste rustdag van deze Tour. “Ik heb me een beetje kunnen tonen, maar zeker niet op de manier zoals ik het zou willen. De eerste etappe ben ik gevallen en dus moest ik meteen een streep trekken door de eerste twee etappes die me normaal moesten liggen. Dan ben ik mijn enthousiasme in de vlucht gegaan met Kluge en daar ben ik niet van gerecupereerd tot de eerste rustdag.”

 

 ©  REUTERS

“En dan was ik mee op de Mont Ventoux, wat ook misschien niet de beste etappe was voor mij, maar ik wou iets doen in deze Tour en dan ben je mee. Daar was ik al blij dat ik mee was met de vlucht. Het is voorlopig geen Tour waarin ik tevreden ben met de resultaten. Ik moet vooral de koers ondergaan. Er zijn niet zo veel ritten die me op het lijf geschreven zijn in deze Tour. Die van afgelopen vrijdag wel en we hebben het geprobeerd, maar er rijden dan sterke klimmers weg op een lastige helling en dan was die koers voor mij ook voorbij. Het zat me gewoon nog niet mee. Ik kan allesbehalve tevreden zijn op dit moment.”

Niet afschrijven

Van Avermaet maakte een beetje een moedeloze indruk in voorbije interviews en had het daarin over waardes in de koers en wattages, maar intussen zit de oudere Mark Cavendish wel aan vier ritzeges en won ook Bauke Mollema een rit. “Klopt en ik ga mezelf niet afschrijven. Ik blijf geloven in mijn eigen kunnen. Ik heb ook goede resultaten gereden in het voorjaar, maar deze Tour is het gewoon iets minder. Dan zoek je naar verklaringen natuurlijk. Ik brak mijn staartbeentje in de Dauphiné, ik had veel last van mijn tweede coronaspuit, ik viel in de eerste etappe van deze Tour. Dat zijn allemaal dingen die niet echt goed doen aan het lijf. Ik heb me wel zo goed mogelijk voorbereid op de Tour, maar het komt er niet uit. Na de Spelen gaan we daar zeker nog een analyse van maken. Ik ben goed, maar ik heb niet dat topniveau, dat is gewoon jammer. Ik ben een goede coureur, nu gaat het net iets minder, maar dat kan nog keren. Daar moet je je aan vasthouden.”

 

 ©  EPA-EFE

Het is afwachten of Van Avermaet nog beter kan worden in deze Tour en kan scoren in de derde week. ‘Normaal ben ik altijd wel goed na een rustdag en in een tweede of derde week. Ook daar kan ik nog ritten winnen. Ik blijf een ééndagscoureur, die liever op één dag alles geeft en dat gevoel heb ik ook in een ronde. Ik pik er dan een dag uit, maar ik weet dat er niet veel kansen meer komen in deze Tour. De rit van dinsdag misschien en dan nog één vlakke rit op vrijdag. Het zal zaak zijn om dan iets te proberen. Al de rest lijkt me te zwaar. Die dagen moet ik niet te diep gaan, zeker met het oog op Tokio.”

“Deze Tour is zeker niet te onderschatten. Er zijn heel veel hoogtemeters, er wordt hard gereden na de start om mee te schuiven in de vlucht en kijk ook eens naar het aantal opgevers. Dat ligt hoog, is toch net iets hoger dan andere jaren. Edvald Boassen Hagen eindigde zondag buiten tijd. Er zijn renners naar huis met een serieus palmares, dat zegt toch iets.”

Niet goed genoeg

“Deze Tour heb ik in veel etappes het gevoel gehad dat ik niet goed genoeg ben om een etappe te winnen. Ik heb al geprobeerd om in een ontsnapping te zitten, zoals vrijdag, maar als het niet lukt, ook al heb je alles geprobeerd, dan moet je je daar als renner bij neerleggen. Ik ben niet goed genoeg in deze Tour. Dit is de eerste keer in mijn carrière dat ik er mee wordt geconfronteerd dat ik niet het niveau haal dat ik wil. Veel mensen gaven kritiek op me de voorbije jaren, maar als je mijn resultaten ziet van 2019,  dan zet ik wel nog veel deftige resultaten neer waar veel jongens voor zouden tekenen. Ik ben nog altijd heel regelmatig, zonder veel overwinningen, maar wel koers ik nog op een hoog niveau. In deze Tour haal ik dat niveau niet. Ik ben daar nuchter in, dat is heel spijtig, ik kan dat relativeren, maar na Tokio ga ik een weekje rust nemen en ga ik er alles aan doen om terug dat niveau te halen.”

MEER OVER Greg Van Avermaet