Schepen Sanne Van Looy (N-VA) van Malle, architecte Nel Lernout, gedeputeerde Luk Lemmens en centrumdirecteur Johan Mutert in een binnentuin. Die groene patio’s blijven zeker behouden. 

Schepen Sanne Van Looy (N-VA) van Malle, architecte Nel Lernout, gedeputeerde Luk Lemmens en centrumdirecteur Johan Mutert in een binnentuin. Die groene patio’s blijven zeker behouden. ©  kristin matthyssen

Provincie investeert 38 miljoen in verbouwing vormingscentrum Oostmalle

Oostmalle -

Nu het Vaccinatiecentrum Voorkempen in het Provinciaal Vormingscentrum Malle is gevestigd, leren veel inwoners uit de regio het centrum pas kennen. Het complex uit 1977 geeft een nette maar verouderde indruk. Het provinciebestuur gaat daarom de komende jaren 34 miljoen euro in de gebouwen pompen om het centrum up-to-date te maken.

Kristin Matthyssen

Voor veel mensen uit de streek is hun prikbezoek aan het vaccinatiecentrum pas de allereerste kennismaking met het Provinciaal Vormingscentrum. De meesten weten niet wat er achter die muren gebeurt. Toch ontvangt het Provinciaal Vormingscentrum Malle jaarlijks meer dan veertigduizend bezoekers. Zo is er momenteel een muziek- en danskamp.

De werking van dit leer- en verblijfscentrum steunt op drie pijlers. Er is de uitleendienst, die vooral bekend staat voor zijn audiovisueel materiaal. De verblijfsaccommodatie verwelkomt jaarlijks meer dan veertigduizend bezoekers, van wie de helft er effectief overnacht. De derde troef is het talentencentrum dat vorig jaar 23 reservaties van scholen kende en waarvoor er nog 38 scholen op de wachtlijst staan.

Het Provinciaal Vormingscentrum.  

Het Provinciaal Vormingscentrum.  ©  kristin matthyssen

De ingang met de luifel. 

De ingang met de luifel. ©  kristin matthyssen

De typische betonskeletbouw werd in de jaren zeventig ontworpen door architect Fuyen, bekend van de Antwerp Tower, samen met architecten Roeyers en De Vocht. “Knap geconcipieerd”, zegt projectarchitect Nel Lernout, verbonden aan de provincie. “Met bijvoorbeeld de slaapvertrekken apart van het congresgedeelte, om zo weinig mogelijk de overnachters te storen. Maar in de loop der jaren werd het gebouw opgedeeld in kleinere ruimtes zodat het oorspronkelijk concept verstoord raakte.”

De huidige inkomhal is niet overzichtelijk. 

De huidige inkomhal is niet overzichtelijk. ©  kristin matthyssen

De slaapvertrekken. 

De slaapvertrekken. ©  kristin matthyssen

Architect Nel Lernout licht het masterplan toe. 

Architect Nel Lernout licht het masterplan toe. ©  kristin matthyssen

Sommige blokken, zoals de grote polyvalente ruimte, zijn hopeloos gedateerd. Bovendien moeten bezoekers er gebruikmaken van de nooduitgang. Het grote probleem is de duurzaamheid van het Provinciaal Vormingscentrum. Sommige stukken zijn al geïsoleerd, maar op veel plaatsen is er nog enkel glas. “Terwijl duurzaamheid net héél belangrijk is voor ons”, zegt gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA).

In een eerste fase worden de inkom, de kantoren en een aantal polyvalente ruimtes vernieuwd. Kostprijs: 5 miljoen euro. “De erfgoedwaarde is gering, maar de seventiesarchitectuur is wel mooi, zoals de lange luifel”, zegt Lernout. “In die eerste fase gaat het veel vernieuwbouw zijn. Nadien zullen we fase per fase onderzoeken of renovatie mogelijk is of dat we beter afbreken en nieuwbouwen om tot een functioneel BEN- en CO2-neutraal gebouw te komen.”

Er is zelfs een speelbos. 

Er is zelfs een speelbos. ©  kristin matthyssen

Directeur Johan Mutert wijst erop dat het Provinciaal Vormingscentrum hoog scoort in tevredenheidsonderzoeken. “Onze catering krijgt altijd veel applaus. Ook de groene omgeving, grote ramen en de binnentuinen zijn een troef en moeten we verder uitspelen. Wat beter kan, is bijvoorbeeld het gebrek aan ventilatie, waardoor het ’s zomers vaak te warm is in lokalen en slaapvertrekken. De verwarming werkt weinig efficiënt. Ook het welbevinden van ons personeel is belangrijk. Zo moet ons personeel zich nu in de kelder omkleden.”

Varkentjes gezocht voor deze ploeterpoel. 

Varkentjes gezocht voor deze ploeterpoel. ©  kristin matthyssen

Jef Maes (rechts vooraan), bezieler van het Malse blotevoetenpad. 

Jef Maes (rechts vooraan), bezieler van het Malse blotevoetenpad. ©   kristin matthyssen

Het masterplan is opgedeeld in vijf projectzones. De eerste fase van het onthaal en de polyvalente ruimtes moet in 2024 klaar zijn. Er komt ook een grote fietsberging met oplaadpunten voor elektrische fietsen. De werking blijft tijdens alle verbouwingen gegarandeerd.

Modderkuiten

Een nieuwe hit van het Provinciaal Vormingscentrum, die voor iedereen vrij toegankelijk is, is het 500 meter lang blotevoetenpad dat educatief medewerker Jef Maes van het talentencentrum maakte. Hij baseerde zich op het blotevoetenpad van De Schorre. De populairste hindernissen zijn de waterbak en de ploeterpoel met compostslijk.

Daisy Verschueren (links) nodigde familie uit voor een middagje blotevoetenpad. 

Daisy Verschueren (links) nodigde familie uit voor een middagje blotevoetenpad. ©  kristin matthyssen

Daisy Verschueren uit Malle kwam het pad maandag al een tweede keer doen, samen met het gezin van haar neef. Iedereen had modderkuiten. Maar op het einde is er een wasplaats. “Alles goed om de papa te pesten, hé”, gniffelden Senna (7) en Mike (12) Verschueren uit Hoogstraten en Essen. “Het blotevoetenpad in Zutendaal is wel nog zes keer langer.” “We kunnen nog uitbreiden”, kondigt Jef Maes aan.

Het groen rond het centrum blijft zeker. Alleen Campus Vesta werd ingelicht omdat enkele bomen aangetast zijn door de letterzetter, een vraatzuchtige kever.

Op het einde is er een wasplaats. 

Op het einde is er een wasplaats. ©  kristin matthyssen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio