De leden van Chiro Olen zaten vier uur in de auto voor een coronaprik.

De leden van Chiro Olen zaten vier uur in de auto voor een coronaprik. © Marc Peeters

Kampuitstap Chiro Olen naar het vaccinatiecentrum

Olen -

21 leden van Chiro Olen hebben maandag hun kamp in het West-Vlaamse Westouter onderbroken om in het vaccinatiecentrum in Tielen (Kasterlee) een eerste coronavaccin te ontvangen. Taxi Papa moest daarvoor tot 750 kilometer afleggen. “Normaal zie ik bergen als ik zo ver rijd”, lacht papa Kris Bellens. “Voor de kinderen moet je nu eenmaal wat over hebben.“

Marc Peeters

Chiro Olen zit momenteel met zo’n driehonderd leden, leiding en omkadering in Westouter, een dorpje nabij Poperinge, vlakbij de Franse grens. “De oudste leden hebben de verplaatsing, gespreid over twee dagen, met de fiets gedaan”, vertelt hoofdleider Kobe Verbinnen. “Tijdens de fietstocht kregen we vorige vrijdag te horen dat er begin deze week in het vaccinatiecentrum in Tielen een reeks vaccins op overschot zouden zijn voor jongeren die nog geen oproep hebben ontvangen. De vraag werd gesteld of onze leden geïnteresseerd waren. Dat bleek zeer zeker het geval, maar we waren niet meteen in de buurt.”

Gedurende het weekend was er intensief overleg met de thuishaven. 21 jongeren van 16 en 17 gaven te kennen dat ze meteen voor de prik wilden gaan. “We hebben gezocht naar ouders, liefst in het bezit van een grote auto of een bestelbusje, die het zagen zitten om naar Westouter te rijden, daar zoon of dochter op te pikken en die vervolgens samen met enkele andere leden naar Tielen te brengen”, legt Verbinnen uit.

Vier voertuigen zorgden voor het transport.

Vier voertuigen zorgden voor het transport. © Marc Peeters

Dat lukte al bij al vrij snel. Vier voertuigen stonden in voor het transport. “Van Westouter naar Tielen is 187 kilometer. Je doet er zo’n twee uur over”, weet Kris Bellens. “Omdat ik het geheel mee heb georganiseerd, ga ik niet alleen een groepje halen, maar breng ik mijn groepje ook terug. De rest wordt met andere chauffeurs terug naar West-Vlaanderen gebracht. Voor mij betekent dat 187 kilometer maal vier. Normaal zit ik na die afstand in de bergen, maar het is met plezier gedaan.”

Gladiolen

De sfeer onderweg was optimaal. “Ik heb de kans om mijn spuitje wat eerder te krijgen dan voorzien, met beide handen gegrepen”, zegt Rune (17). “Dat ik hierdoor een kampdag mis, is niet zo erg.” Onderweg werd er ook al flink gerekend. “We krijgen onze tweede spuit volgende maand rond deze datum. Pukkelpop wordt wellicht nog iets te krap, maar als de Gladiolen eind augustus in Olen uitpakken met hun muzikale avonden zullen we volledig beschermd zijn. We kunnen er dan ook zonder zorgen naartoe.”

“Er is niemand van de schrik tegen de korst gegaan. “Spijtig”, lacht een van de Chiromeisjes als de groep na de prik weer verzamelt. Het bezoek aan het vaccinatiecentrum had nog een ander klein voordeeltje. Even kunnen gebruikmaken van normale sanitaire voorzieningen, wat hoe dan ook aangenamer is dan de Dixi’s op kamp.”

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio