© Hart van Nederland

Nederlandse premier Rutte slaat mea culpa voor snelle versoepelingen: “We balen van deze inschattingsfout”

Bron: BELGA

Ontslagnemend Nederlands premier Mark Rutte heeft zich maandag verontschuldigd voor de te snelle versoepelingen die onlangs ingingen. “Wat wij dachten wat kon, dat bleek in de praktijk toch niet te kloppen. Daar hebben we een inschattingsfout gemaakt, daar balen we van en excuus daarvoor.”

Ook verontschuldigde hij zich voor de persconferentie van afgelopen vrijdag. Daar kwam veel kritiek op, omdat Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge niet kritisch genoeg naar zichzelf zouden kijken. “Dat was niet onze beste persconferentie.” Volgens Rutte waren ze in de aanloop ernaartoe te druk met het nadenken over de maatregelen en waren hij en De Jonge daardoor niet goed voorbereid.

LEES OOK. Mondmaskers werden verbrand, feesten mocht met duizenden, nu dreigt rode zone voor Nederland

In Nederland waren onder meer de nachtclubs weer opgegaan onder de leuze “dansen met Janssen”. Dat was volgens De Jonge “een inschattingsfout”. Mensen die één prik van het Janssen-vaccin kregen, of een tweede prik van Pfizer of Moderna, konden direct daarna een toegangsbewijs krijgen voor bijvoorbeeld een nachtclub. Maar de vaccins hebben enkele weken nodig voordat ze optimale bescherming bieden.

De Nederlandse regering kondigde vrijdag weer aanscherpingen van het coronabeleid aan, onder meer wegens de snelle opmars van de deltavariant van het virus. Toen was de teneur bij Rutte en De Jonge helemaal anders. Ze schudden de kritiek dat ze te snel de teugels hadden gelost van zich af.  De Jonghe verklaarde vrijdag dat de keuze om eind juni de meeste coronamaatregelen te laten varen, op dat moment “logisch en verantwoord” was.

Vastgoed

Jobs in de regio