In Vorselaar staan ze nog steeds achter Herman Vanspringel  

In Vorselaar staan ze nog steeds achter Herman Vanspringel  © Marc Peeters

Vorselaar organiseert dit jaar dan toch wedstrijd om Herman Vanspringel te eren

Vorselaar -

Er wordt op 15 augustus dan toch een Herman Vanspringels Diamond gereden. Dat is een prestigieuze wielerwedstrijd voor nieuwelingen genoemd naar ‘Monsieur Bordeaux-Paris’. “De editie 2021 moest er gewoon komen omdat het exact vijftig jaar geleden is dat Herman als wielrenner een zeer bijzonder jaar beleefde”, zegt burgemeester en wielerfanaat Lieven Janssens (ACTIEV).

Marc Peeters

De Herman Vanspringels Diamond wordt normaliter verreden in mei, maar het Wielercomité Vorselaar moest na de editie 2020 onder druk van de coronapandemie ook de wedstrijd van dit jaar schrappen. Toen er weer mogelijkheden waren om wielerwedstrijden te organiseren, is er heel snel geschakeld en werd een optie genomen op 15 augustus. Niets lijkt het evenement nu nog in de weg te staan. De voorbereidingen draaien op volle toeren.

Meer dan ooit willen de organisatoren hun wielerlegende met een wedstrijd eren omdat hij een halve eeuw geleden op het hoogtepunt van zijn carrière zat. In 1971 tekende Herman immers een contract bij de befaamde Molteni-ploeg en werd hij een superknecht van Eddy Merckx. “Hierdoor mocht Herman wat minder voor zijn eigen kansen gaan”, weet Lieven Janssens. “Desondanks won hij dat jaar toch nog twaalf wedstrijden.”

Vorig jaar kwam een boek over Herman Vanspringel uit.

Vorig jaar kwam een boek over Herman Vanspringel uit. © Marc Peeters

De belangrijkste overwinning was zeker het Belgisch kampioenschap in Martelange, waar hij de concurrentie op minuten fietste en hij de tricolore trui mocht overnemen van zijn kopman Eddy Merckx, de Belgische kampioen van 1970. Dat kampioenschap werd gereden in Yvoir. Vanspringel werd er tweede.

Gele trui

Maar er is meer. “Herman droeg in 1971 ook de gele trui tijdens de Tour en werd tweede in Parijs-Roubaix en in het eindklassement van de Giro.”

Sportieve prestaties die ze in Vorselaar allemaal nog eens graag opdiepen, en dat moet je in 2021 doen. Herinneringen die ook beschreven staan in het boek dat Luc Wuyts samenstelde rond de figuur Herman Vanspringel en dat vorig jaar onder ruime belangstelling werd voorgesteld.

Sportief zal de Herman Vanspringels Diamond er straks wel anders uitzien dan de voorbije edities. Dit jaar liggen het vertrek en de aankomst in Vorselaar en wordt er niet eerst ‘van stad tot stad’ gekoerst. Voor het aantal mensen die nodig zijn om de wedstrijd veilig te kunnen organiseren, scheelt dat een slok op een borrel.

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio