© RTV

Vijfjaarlijkse Ommegang opnieuw met een jaar uitgesteld

Lier -

De Gezellen van ’t Groot Volk stelt de vijfjaarlijkse Lierse ommegang opnieuw met een jaar uit. Maar de vzw zit niet stil en diende een aanvraag in voor de erkenning van de historische Lierse Reuzentrein door Unesco als immaterieel cultureel erfgoed.

Chris Van Rompaey

De Gezellen van ’t Groot Volk meldde in het voorjaar al aan het stadsbestuur dat ze de Ommegang mogelijk naar oktober 2022 zou uitstellen. Die beslissing is nu genomen. “Door de coronamaatregelen hadden we onvoldoende tijd om alles goed voor te bereiden, waardoor een Ommegang in oktober niet haalbaar bleek”, zegt voorzitter Luk Ceulemans.

“Daarnaast zien we extra opportuniteiten in het verplaatsen van de Ommegang naar 2022. In 2022 is het immers precies driehonderd jaar geleden dat in 1722 ‘Den Ommeganck van Lier op synen vollen swier’ door de stad trok. De Lierse schrijver Anton Bergmann noemde de Ommegang van 1722 hét grote feest van de achttiende eeuw in Lier. Reden temeer om er een groter feest van te maken driehonderd jaar later.”

Voorzitter Luk Ceulemans.

Voorzitter Luk Ceulemans. © Chris Van Rompaey

De eerstvolgende vijfjaarlijkse Ommegang vindt nu plaats op zondag 2 en 9 oktober 2022. Luk Ceulemans licht alvast enkele tipjes van de sluier van de stoet. “De nieuwe door Dries Van Noten ontworpen en gemaakte kledij van de drie grote historische reuzen Goliath, de Reuzin en de Cameniere, de onthulling van een nieuw fabeldier met de codenaam ‘Het beest’ en daarnaast uiteraard het betrekken van de verschillende raden en verenigingen naar verdere invulling en uitvoering van de Ommegangstoet.”

Cultureel erfgoed

Nog meer reuzennieuws: de Gezellen van ’t Groot Volk diende een aanvraag in voor de erkenning van de historische Lierse Reuzentrein door Unesco als immaterieel cultureel erfgoed. “Sinds 2005 is de Lierse Reuzentrein volledig gerestaureerd en gerenoveerd. De historische Lierse Reuzentrein (1377) is ook de op een na oudste - na Mechelen met vermelding van het jaar 1303 - en de volledigste. Op dit ogenblik onderzoekt de Vlaamse gemeenschap of de historische Lierse Reuzentrein opgenomen kan worden in ‘Representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid’ als ‘Processiereuzen en draken van België en Frankrijk’”, aldus Luk Ceulemans.

Voor wie niet tot oktober 2022 kan wachten om de Lierse reuzen te zien, organiseert vzw De Gezellen van ’t Groot Volk de GrOOte Zondag op 3 oktober 2021 tijdens het Weekend van de Klant en de VOKA Open Bedrijvendag een kijkdag. De GrOOte Zondag is een kleiner evenement waarbij onder meer enkele reuzen door de binnenstad stappen.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio