© AFP

Elise Mertens boekt op Wimbledon mooiste dubbelzege uit haar loopbaan: “Dit geeft vertrouwen voor Tokio”

Om een oude hit van de Londense zanger Ian Dury te citeren… Reasons to be cheerful: Elise Mertens had er zaterdagavond wel een stuk. Ziehier het lijstje. 1. De mooiste dubbelzege uit haar loopbaan. 2. Weer nummer 1 op de dubbelranking. 3. Een sublieme prestatie. 4. Een olympische opsteker. 5. Een nieuw en succesvol partnership met Su-Wei Hsieh. “Dit geeft vertrouwen voor Tokio.“

Marc Vermeiren

LEES OOK: Wat een comeback! Elise Mertens en partner winnen dubbelspel Wimbledon na spektakelstuk

Nadat een fraaie passeerslag van Hsieh een 2u30 durend spektakelstuk had beslist, vielen beide dames overmand door emoties neer op het gras van Centre Court. Vervolgens tuimelden ze mekaar in de armen en schudden ze het hoofd. “Ik kon amper bevatten was er gebeurd was”, verklaarde Mertens. “Dat was zo’n gelijkopgaande wedstrijd, die evengoed de andere kant had kunnen uitdraaien. Gelukkig kon Su-Wei ons eerste matchpunt meteen winnend afronden, want in zo’n wedstrijd weet je nooit. Kijk maar naar de manier waarop wij het matchpunt van de Russen overleefden. Er waren veel krankzinnige punten vandaag, maar dat is er een eentje dat ik nooit zal vergeten.”

Goede luim alom tijdens de gezamenlijke persconferentie. Mertens noemde haar Taiwanese partner een tovenaar aan het net. “Zij kan de meest ongelofelijk volleys maken en ze is nog een heel leuke vrouw ook.” Waarop Hsieh repliceerde dat Mertens haar opslag-idool is. “Die bijna zo hard kan kloppen als de mannen. Ik zou ook zulke spieren aan mijn schouders willen kweken.”

De overmacht waarmee Kudermetova-Vesnina de eerste set in handen namen, leek nochtans te suggereren dat de strijd wel eens snel afgelopen zou kunnen zijn. Die eerste beurt duurde amper 28 minuten. “Ik speelde toen niet erg goed”, verklaarde Hsieh, “maar gelukkig hield Elise ons in de wedstrijd.” Nadien zouden daar nog twee uur aan toegevoegd worden. “Hebben we slechts twee uur en half op de baan gestaan? Het leek wel zeven uur”, lachte Mertens. “Gelukkig hebben we nooit opgegeven. Dat hebben we trouwens de voorbije weken geleerd. Toen liep het in de slotfase een paar keer net fout. Je kan niet blijven hangen in het negatieve. Op die manier hebben we vandaag ook die twee matchpunten overleefd.”

De immer sobere Mertens overwoog zelfs om een half glasje alcohol te nuttigen op de overwinning. Het uitgebreidere feestgedruis liet ze over aan haar entourage. “Sowieso blijf ik het liefst in de bubbel. Ik heb geen zin om covid op te lopen. En zondag reizen we alweer naar huis. Na vijf weken afwezigheid zal dat ook goed doen.”

Na de dubbelslag met Aryna Sabalenka op de US Open 2019 en de Australian Open 2021 komt nu een derde grand slam op Mertens’ palmares. “Deze is toch ook wel heel speciaal hoor. Omdat we amper twee maanden samen spelen, omdat het Wimbledon is, en omdat het op gras is. De twee vorige waren op hardcourt.“

Volgende week zaterdag stapt Mertens met onder meer Nafi Thiam en de andere atleten op het vliegtuig richting Tokio. Na deze prestatie krijgt België er een volwaardige medaillekandidate bij. Onder de Vlam zal zij dubbelen met Alison Van Uytvanck. “Jammer dat er ginder geen publiek zal zijn. Ik heb op Wimbledon zooo hard genoten van hun aanwezigheid en hun steun. Ik ga nu een paar dagen rusten, mijn racket even niet aanraken, maar wel wat fysiek trainen. En dan vertrek ik inderdaad. En ja, dat is met veel vertrouwen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Tennis