Ine Gaukema, Wendy Luyks, Tom Driesen en Melissa van Ginderen zijn de drijvende kracht achter Vlamdragers. 

Ine Gaukema, Wendy Luyks, Tom Driesen en Melissa van Ginderen zijn de drijvende kracht achter Vlamdragers. © RR

Vlamdragers verspreidt al jaar lang kleine vonkjes

Geel, Turnhout, Vosselaar -

Een jaar geleden richtten Kempense en Antwerpse vrijwilligers Vlamdragers op, een platform dat positieve boodschappen verspreidt. Deze zomer zetten ze elke zondag iemand in de spotlight.

Wouter Adriaensen

Vlamdragers werd opgericht door Wendy Luyks uit Vosselaar, voormalig medewerker van onze zusterkrant Het Nieuwsblad. Zij trok haar nichtje Melissa, als websitebeheerder, voormalig Turnhouts stadsdichter Tom Driesen, die wekelijks een Droombazuiner schrijft, en Ine Gaukema, die regelmatig een tekst levert, aan boord. “Via onze website en sociale media verspreiden we interviews met lokale en nationale Vlamdragers, allemaal met een positieve boodschap”, zegt Wendy. “Het voorbije jaar mocht ik meer dan twintig inspirerende mensen spreken. Ik heb soms het gevoel dat die verhalen mij gekozen hebben, in plaats van ik hen. Van elke Vlamdrager heb ik waardevolle lessen meegenomen.”

Wendy vertelt over haar ontmoeting met Diane Leys van vzw Op de Spiegel uit Kasterlee, die Farah mee bracht, een vluchtelinge uit Libanon. “Zij droomde ervan om als fotografe in België te werken. Het was tegelijk hartverscheurend en enorm mooi. Evi en Erik van Grensloos vzw uit Ravels helpen wekelijks honderdtwintig gezinnen aan voedselpakketten zonder enige vorm van subsidie. En Turnhoutenaar Jeroen Ooms van de Frakstok is mijn persoonlijke held geworden. Wat hij allemaal doet, terwijl hij het zelf zo lastig heeft…”

Halfblinde dame van 86

De initiatiefnemers hopen dat de Vlamdragers kunnen tonen dat hoop en dromen sterker zijn dan angst en dat struikelblokken gezien kunnen worden als groeikansen. “Enkele weken geleden ben ik geopereerd, daar had ik nogal schrik voor”, vertelt Wendy. “Een vriendin van me is verpleegster en regelde al haar shiften zodat ze er voor mij kon zijn om mijn hand vast te nemen, mij te troosten en grapjes te maken tijdens het wachten. Dat was voor haar een kleine moeite maar betekende voor mij zo veel. Iedereen kan met iets kleins iets groots betekenen voor iemand anders.”

Na een jaar heeft Vlamdragers bijna 1.300 volgers op sociale media. Dat wordt gevierd met een speciale Vlammerseditie deze zomer. Elke zondag wordt iemand anders in de spotlight gezet. “Ik ben nu herstellende van een operatie en daarom kan ik deze zomer niet op interview. Vandaar mijn idee om het anders aan te pakken. Deze zomer komen onder meer een dame van 86 die halfblind is, maar wel nog dagelijks truitjes en mutsjes breidt voor Moeders voor Moeders en iemand die soep kookt voor mensen met een beperking aan bod. Mensen kunnen ook nog steeds hun eigen Vlamdrager nomineren.”

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio